Index Vakbarát Hírportál

Bekerítették a pusztító tüzet, egyre több az áldozat

2022. május 8., vasárnap 08:05

Összesen 19 főre nőtt a Krasznojarszk területén, a 18 települést és 200 épületet érintő hatalmas tűz áldozatainak száma Szibériában. Köztük hat tűzoltó is van.

A hatóságok szerint 300 tűzoltó és 90 jármű küzdött a lángokkal, amely 200 épületre átterjedt. Korábban még csak öt halálos áldozatról számoltunk be. Vasárnap a régió kormányának sajtószolgálata közölte:

19 ember megsérült, közülük 14-en kórházi kezelésre szorultak, köztük hat tűzoltó.

Öt ember halt meg Talazsanka és Nikolszk falvakban, a nyomozók büntetőeljárást indítottak a halál okainak feltárására, mert lehetséges, hogy gyilkosság történt. Még két ember halt meg május 7-én egy achinszki tűzben – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Bekerítették a tüzet

A térség operatív szolgálatai minden tüzet lokalizáltak. A lángok pusztító terjedése Krasznojarszk területén 273 tüzet okozott a régió 18 településén. A tűz 518 házat, 309 épületet, 61 autót tönkretett vagy megrongált.

Öt ideiglenes befogadó központot telepítettek a régióban, amelyekben 23 fő tartózkodik. A többiek a rokonoknál maradtak.

Videófelvételeken látható, ahogy az állatok is menekülnek a tűz elől. Ezen a felvételen egy strucc szalad a gyilkos lángok elől. Nem lehet tudni, hogy mi történt a farmokon élő többi állattal.

Szibériát néhány éve nagy kiterjedésű tüzek sújtják, és a háború miatt ezek ellenőrizetlenül égnek, mert a tűzoltás háttérbe szorult. Tavaly 16 millió tonna szenet böfögtek a légkörbe az éves európai klímajelentés szerint. Az ENSZ is figyelmeztetett a gyakori erdőtüzekre, melyek száma szélsőséges mértékben megnőtt a globális felmelegedéstől.

Az orosz–ukrán konfliktus vasárnapi, percről percre tudósítását ide kattintva követheti nyomon.

Rovatok