Index Vakbarát Hírportál

Új generációs vakcinára lehet szükség a majomhimlő ellen

2022. május 22., vasárnap 18:58

A szakértők szerint szükség van egy új generációs vakcina és kezelés kifejlesztésére, mert „a vírusos betegség a himlő felszámolása után hátrahagyott űrt fogja betölteni”.

A vezető intézmények, köztük a Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a vírusos betegség a himlő felszámolása után hátrahagyott űrt fogja betölteni. Az Egyesült Királyságban a 20 megerősített majomhimlős eset közül egy gyermek kórházban van, méghozzá intenzív osztályon Londonban.

A ritka vírusfertőzés, amit az emberek általában Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein kapnak el, fertőzött emberrel való nagyon szoros érintkezés útján terjed. A majomhimlő általában enyhe lefolyású, a legtöbb beteg kezelés nélkül néhány héten belül felépül. A betegség azonban halálos kimenetelű is lehet, a jelenlegi járványt okozó törzs 100 fertőzött közül egy halálát okozza

Mivel a himlőt 1980-ban felszámolták, és a himlő elleni védőoltások megszűntek, ennek következtében a világ lakosságának akár 70 százaléka már nem védett ellene. Ez azt jelenti, hogy más, ugyanabba a családba tartozó vírusok, például a majomhimlő ellen sem védettek. A tudósok rámutattak a majomhimlő közelmúltbeli, 2003-as, illetve 2018-as és 2019-es kitöréseire. A felbukkanó vagy újra megjelenő majomhimlő betöltheti a himlő által megüresedett járványügyi rést.

A brit majomhimlőjárvány továbbterjedt, pénteken egyik napról a másikra megduplázódott az esetek száma, miközben az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy várhatóan több majomhimlős esetet fog azonosítani, mivel olyan országokra is kiterjeszti a felügyeletet, ahol a betegség jellemzően nem fordul elő.

A korábbi kilenc megerősített esetből hat olyan férfiaknál fordult elő, akik homoszexuálisak, ami a tisztviselők szerint „erősen utal a szexuális úton való terjedésre”.

Több mint 100 esetet találtak Európában. A betegség, amelyet először majmokon találtak, emberről emberre szoros fizikai érintkezés, valamint szexuális kapcsolat révén terjedhet, és a majomhimlővírus okozza – írja a Daily Mail

Dr. Claire Dewsnap, a Brit Szexuális Egészségügyi és HIV-ellenes Egyesület elnöke aggódik a vírus terjedésének üteme miatt.

Ami a legjobban aggaszt, az az, hogy Európa-szerte vannak fertőzések, tehát ez már elterjedt. Már a lakosság körében is terjed... A következő két-három hétben valóban jelentős számok alakulhatnak ki. 

Joe Biden elnök szerint a majomhimlő mindenkit aggaszt

Az Egyesült Államok is kezelések és vakcinák után kutat. Az Egészségügyi Világszervezet világszerte mintegy 80 majomhimlős esetet azonosított 11 országból, és nagyjából 50 további gyanús esetet.

Joe Biden Dél-Koreában, mielőtt felszállt volna a Japánba tartó repülőgépre, elmondta, hogy az amerikai egészségügyi tisztviselők vizsgálják a lehetséges kezeléseket és vakcinákat.

Ez olyasmi, ami miatt mindenkinek aggódnia kell. Keményen dolgozunk rajta, hogy kitaláljuk, mit tegyünk, és milyen vakcina állhat rendelkezésre ellene, ha van egyáltalán. Abban az értelemben aggodalomra ad okot, hogy ha elterjedne, az súlyos következményekkel járna

– mondta az amerikai elnök.

Rovatok