Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea elnöke nem akarja, hogy Észak-Korea összeomoljon

2022. május 24., kedd 13:36

Dél-Korea új, konzervatív elnöke, Jun Szuk Jol hétfőn, két héttel hivatalba lépése óta először nyilatkozott. Kijelentette, hogy Észak-Korea megbékítésének a kora lejárt, és minden új tárgyalást Szöul és Phenjan között Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek kell kezdeményeznie.

Az exkluzív interjúban Jun Szuk Jol elmondta, hogy a labda Kim Dzsongun elnök térfelén pattog, tehát az ő döntése, hogy párbeszédet kezd-e Dél-Koreával.

Észak-Korea idén eddig 15 rakétakísérletet hajtott végre – többet, mint az elmúlt két évben összesen –, és a múlt hónapban Észak-Korea elnöke megesküdött, hogy a lehető legnagyobb sebességgel erősíti és fejleszti nukleáris erőit.

A szöuli védelmi minisztérium egykori épületében lévő új elnöki irodájából a CNN-nek elmondta, hogy Dél-Korea és szövetségesei készen állnak bármilyen észak-koreai provokációra.

Nem kívánja Észak-Korea összeomlását, de fegyverkezik

Jun Szuk Jol, aki korábban ügyész volt, és újonc a politikában, következetesen hangsúlyozta Észak-Koreával szembeni keményebb álláspontját és azt, hogy meg kívánja erősíteni a déli hadsereget, eltérően elődjétől, Mun Dzseintől, aki a párbeszédet és megbékélést támogatta.

Álláspontja ellenére hétfőn azt mondta, nem akarja, hogy Észak-Korea összeomoljon.

Amit én akarok, az a közös jólét a Koreai-félszigeten. Nem hiszem, hogy Észak-Korea nukleáris erejének fokozása hasznos lenne és elősegítené a nemzetközi béke fenntartását.

Az Egyesült Államok, Kína és a négyek

Tekintettel Észak-Korea egyre gyakoribb rakétakísérleteire és a föld alatti nukleáris kísérleti telephelyen újraindított tevékenységére, a regionális vezetők a hétvégén feszültek voltak, amikor Jun Szuk Jol Joe Biden amerikai elnökkel találkozott Szöulban.

Amerikai tisztviselők figyelmeztettek, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris vagy interkontinentális ballisztikus rakétakísérletre készülhet Biden látogatása – hivatalba lépése óta első ázsiai útja – alatt. Eddig ez nem történt meg, de a két államfő megtalálta a közös hangot Jun szerint, aki megmutatta a CNN-nek a Bidentől kapott ajándékot, egy táblát, amelyen ez állt: „A felelősség itt megáll”, tehát végső soron a főnök felelős mindenért. Az idézetet gyakran Harry S. Truman volt amerikai elnökhöz kötik.

Nem tudom, honnan tudta Biden, hogy szeretem ezt a kijelentést

– mondta Jun, aki kampánya alatt végig hangsúlyozta Dél-Korea és az Egyesült Államok szoros biztonsági szövetségének fontosságát. Találkozójuk után a két vezető közös nyilatkozatban jelentette be, hogy megbeszéléseket kezdenek a Biden elődje, Donald Trump idején leállított közös hadgyakorlatok újraindításáról és esetleges bővítéséről.

A rendszeres katonai kiképzés a világ minden hadseregének alapvető kötelessége a készenlét fenntartásához

– mondta a dél-koreai elnök az intézkedésről, hozzátéve, hogy támadás esetén az Egyesült Államok segítséget nyújtana, beleértve a rakétavédelmet és azt az ígéretét, hogy egy atomfegyverrel rendelkező állam védelmet nyújt egy nem nukleáris szövetségesének.

Ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy taktikai atomfegyvereket telepítsenek át a Koreai-félszigetre.

Dél-Korea azonban más módon is bővítheti partnerségét az Egyesült Államokkal és más regionális szereplőkkel. Jun szerint Dél-Korea nemzeti érdeke, hogy csatlakozzon Biden indo–csendes-óceáni gazdasági keretrendszeréhez, a régió hasonlóan gondolkodó demokráciáinak nemrég bemutatott gazdasági tervéhez, amelyről széles körben úgy vélik, Kína befolyásával szemben tarthat rendet.

Hozzátette: Dél-Korea azt is fontolgatja, hogy csatlakozik a négyek, azaz a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd informális csoportjához, amelyet az Egyesült Államok, Ausztrália, India és Japán alkot. Több munkacsoportjában együttműködne az oltóanyagok, az éghajlatváltozás és a feltörekvő technológiák területén.

Rovatok