Index Vakbarát Hírportál

Luxemburgi miniszterelnök: Elfogadhatatlan, amit Orbán Viktor tett

2022. június 5., vasárnap 06:07

„Elfogadhatatlan” az, hogy a magyar kormány vétóval való fenyegetőzése miatt mégsem vezetnek be szankciókat Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségese ellen – mondta Xavier Better luxemburgi miniszterelnök.

A kormányfő arra reagált, hogy a magyar kormány nyomására az unió úgy döntött: mégsem fagyasztják be Kirill orosz ortodox pátriárka érdekeltségeit az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A döntést sokan visszatetszéssel fogadták.

Xavier Bettel ezzel kapcsolatban az ALDE európai pártszövetség pénteki konferenciáján azt mondta: 

Meg kell mondanom, hogy nagyon csalódott vagyok. Sajnálom, hogy a minap csak úgy tudtunk megegyezésre jutni [a hatodik szankciós csomagról], hogy azt mondtuk Orbán Viktornak: »Rendben van, levesszük Kirill pátriárkát a listáról«. Ez elfogadhatatlan.

A luxemburgi kormányfő azt is kifogásolta, hogy Kirill pátriárka már régóta a listán volt, és hogy a magyar fél csak az utolsó pillanatban jelezte azt, hogy az egész szankciós csomagot meg fogják vétózni akkor, ha az egyházi vezető neve nem kerül le a listáról.

Xavier Bettel saját bevallása szerint mindezt egy levélben is közölte Orbán Viktorral. 

Még mindig várom a választ 

– fűzte hozzá ehhez az Euronews szerint. 

A Kirill pátriárkáról szóló vétó következménye volt az is, hogy az osztrák közmédia egyik vezetője szívinfarktust kívánt Orbán Viktornak. Mindeközben az Európai Parlament alelnöke már azt is felvetette, hogy fel lehetne függeszteni Magyarország szavazati jogát a vétóval való állandó fenyegetőzés miatt.

Orbán Viktor: Mindenki ismerte az álláspontunkat

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek

– közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Rovatok