Index Vakbarát Hírportál

A majomhimlő már évek óta jelen lehet Európában

2022. június 5., vasárnap 06:10

A majomhimlő – amelyet eddig 26 országban többszáz fertőzöttnél diagnosztizáltak – egyes tudósok feltételezése szerint már hónapok vagy akár évek óta csendben jelen lehetett, mielőtt elterjedt volna a nagyvilágban.

A fertőző betegségek szakértői és a genetikai laboratóriumok tudósai folyamatosan kutatják, hogy hogyan tudott ennyire hirtelen elterjedni egy olyan vírus az egész világban, amely már fél évszázada megtalálható Nyugat-Afrikában – számolt be róla az NBC News.

Lehet, hogy egy ideig észrevétlenül terjedt a vírus. Nem tudjuk mióta van jelen, akár hetekről, hónapokról vagy évekről is beszélhetünk 

– nyilatkozta Dr. Rosamund Lewis, a WHO majomhimlővel foglalkozó technikai vezetője.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai nemrégiben rendszerezték a járványból származó mintákat, és május 30-án közzétették eredményeiket. Az általuk vizsgált minták a majomhimlő egy olyan változatától származnak, amelyet 2017 és 2019 között Szingapúrban, Izraelben, Nigériában és az Egyesült Királyságban azonosítottak.

Dr. Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója szerint az Afrikából származó betegség idővel beférkőzhetett a társadalmi és szexuális hálózatba, és mivel a vírus szoros érintkezés útján terjed, a sok elváltozást eddig összetéveszthettek más, szexuális úton terjedő fertőzésekkel.

Rovatok