Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a hurrikánszezon, lecsapott az első trópusi vihar

2022. június 5., vasárnap 12:54

Az Alexnek nevezett trópusi vihar, az atlanti hurrikánszezon első nevesített vihara vasárnap reggel alakult ki a Mexikói-öbölben. Florida állam déli részén a vihar heves esőzésekkel és viharos széllel ért partot, és áradásokat okozott.

Korábban Dél-Florida egész területére trópusi viharjelzést adtak ki a meteorológusok az Alexnek nevezett trópusi vihar miatt, amely elérte a Mexikói-öbölt. Az Egyesült Államok Meteorológiai Szolgálatának Hurrikánközpontja közölte, hogy az Alex vihar óránként 80 kilométeres széllel tombol, és a floridai Fort Pierce-től mintegy 435 kilométerre északkeletre lokalizálták.

Dél-Florida egyes részein szombaton a heves esőzések és a szél miatt áradások keletkeztek. A miami hatóságok figyelmeztették az autósokat az útviszonyokra, mivel sok autó elakadt az elárasztott utcákon.

Ez egy életveszélyes helyzet. Az utazás ilyen körülmények között nem ajánlott. Jobb, ha várunk

– tweetelte Miami városvezetése.

Dan Gelber, Miami Beach polgármestere szerint a vihar próbára tette a város által nemrég telepített vízelvezető szivattyúrendszert, mivel a klímaváltozás miatt az alacsonyan fekvő területen egyre inkább problémát jelentenek az áradások.

Elég gyorsan elvezettük a vizet, de néhány területen ez nyilvánvalóan nagy kihívást jelentett

– mondta Gelber. Hozzátette, néhány utcán gondok voltak az átjutással, az egyik fő közlekedési útvonal járhatatlan volt.

Az Agatha hurrikán névváltozata

Az Alex annak a viharnak az új változata, amelyet Agatha hurrikánnak hívtak, amikor a hét elején lecsapott Mexikó csendes-óceáni partvidékére, és legalább 11 ember halálát okozta, 20-an pedig eltűntek. A vihar új nevet kapott, miután átvonult Mexikón az Atlanti-óceán medencéjébe.

A Bermudákra trópusi viharjelzés volt érvényben. Kubában a vihar három ember halálát okozta, Havannában több tucat házat rongált meg, és a hatóságok szerint egyes területeken megszűnt az áramszolgáltatás. A heves esőzések szombaton is folytatódtak, de csökkentek, ahogy a vihar távolodott a szigettől.

Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye polgármestere elmondta, hogy a legtöbb kormányzati szolgáltatás, például a buszjáratok és a vonatok a hétvégén is a megszokott rend szerint fognak működni. Dél-Floridában a csatornák vízszintjét csökkentették, hogy minimalizálják a heves esőzések okozta áradásokat.

A hurrikánszezon kezdete

Az atlanti hurrikánszezon hivatalosan kedden kezdődött Mexikóban, de már hétfőn délután elérte a Csendes-óceán partvidékét a nyugati Oaxaca államban. Ez szokatlanul korai kezdete a viharszezonnak, de nem példa nélküli Floridában.

A hurrikánközpont előrejelzése szerint akár 25 centiméteres esőzések is előfordulhatnak Dél-Floridában, beleértve Florida Keyst is. A vihar kapcsán nem jósoltak hatalmas szeleket vagy jelentős viharhullámokat. Helyi áradások azonban valószínűsíthetők voltak – írja a Bloomberg.

(Borítókép: Az Agatha hurrikán utóhatásai Mexikó déli részén 2022. június 1-jén. Fotó: Jose de Jesus Cortes / Reuters)

Rovatok