Index Vakbarát Hírportál

Ezerszázalékos adóval korlátoznák a lőfegyverek értékesítését Amerikában

2022. június 8., szerda 17:07

Egy demokrata képviselő szorgalmazza a törvényjavaslatot, amely ezerszázalékos adóval sújtaná a lövöldözésekben gyakran használt AR–15 gépkarabélyokat azzal a céllal, hogy a vásárlók elriasztásával csökkentse a tömeggyilkosságok számát.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban elkövetett, megrázó lövöldözések sorozata késztette a törvényhozót olyan intézkedés kidolgozására, amely az eddiginél jóval szigorúbban korlátozza a vérengzéshez használt fegyverekhez való hozzáférést.

Don Beyer virginiai képviselő, a képviselőház adóügyi bizottságának tagja ezerszázalékos adót vetne ki a félautomata puskákra.

„A cél az, hogy ténylegesen megvalósuljon egy észszerű fegyverkorlátozás – nyilatkozta Beyer a Business Insidernek. – A támadófegyverekre kivetett ezerszázalékos adó éppen az a fajta korlátozó intézkedés, amely elegendő fiskális hatást fejt ki.”

Az új AR–15 típusú fegyverek ára ötszáz dollártól (180 ezer forinttól) több mint kétezer dollárig (725 ezer forintig) terjed a vásárlás helyszínétől függően – számolt be az NBC News. Az új fegyverekre kivetett ezerszázalékos adó öt–húszezer dollár közötti összeggel növelné a fegyverek kiskereskedelmi árát. Ez valószínűleg sok fiatal amerikai számára elérhetetlenné tenné a fegyvereket.

Egyelőre nem tudni, mikor lépne hatályba az adó, és az sem, mire fordítanák az adóbevételt.

Egy 2014-es bírósági beadvány becslése szerint az Egyesült Államokban vásárolt fegyverek közül minden ötödik AR–15 típusú. A fegyvereladások azóta megugrottak. Tavaly az amerikaiak 18,9 milliárd dollárt, 6850 milliárd forintot költöttek gyilkos eszközök vásárlására.

Megkísérlik megkerülni a republikánusokat

Beyer a bűnüldöző szerveket és az amerikai hadsereget mentesítené az adókötelezettség alól. A jogszabály kizárólag a jövőbeni eladásokra terjed ki, és nem vonatkozna arra a húszmillió AR–15 típusú puskára, amely a becslések szerint már forgalomban van az Egyesült Államokban. A vadászatra és más szabadidős célokra használt egyéb fegyverek szintén mentesülnének az adó alól.

A töltényekre sem vonatkozna az új adó. Ugyanakkor a tíz tölténynél több lőszert tartalmazó, nagy kapacitású tárakat ugyanilyen szinten sújtanák adóval.

Beyer meghatározása a támadófegyver fogalmáról nagyban tükrözi egy másik képviselő törvényjavaslatát,

amely azokat a fegyvereket tiltaná be, amelyek legalább egy katonai jellemzővel, például pisztolymarkolattal vagy elülső markolattal rendelkeznek.

A képviselőházi demokraták korábban saját, kiterjedt fegyvertartási csomagot fogalmaztak meg, amely a Republikánus Párt kemény ellenállása miatt várhatóan el fog bukni a felsőházban.

Ez késztette Beyert arra, hogy olyan jogalkotási taktikát alkalmazzon, amellyel megkerülhető a törvényjavaslatok szenátusi, hatvanszavazatos, obstrukciós küszöbe, és egyszerű többséggel fogadható el.

Volt már rá példa

A szövetségi kormány már most is tízszázalékos adót vet ki a kézifegyverek behozatalára és értékesítésére, a többi fegyverre és lőszerre 11 százalékos adókulcs vonatkozik. Beyer azt mondta, hogy nyitott az ezerszázalékos adókulcsról szóló tárgyalásokra.

Nincs semmi varázslatos ebben az ezerben. Elég tetemes tétel ahhoz, hogy ténylegesen gátolja és korlátozza az értékesítést. Ugyanakkor eléggé hatékony ahhoz, hogy ne tekintsék abszolút tiltásnak.

A demokraták már évtizedekkel korábban méretes adókkal próbálták megfizethetetlenné tenni a fegyverek és lőszerek vásárlását. Egy New York-i szenátor 1993-ban a bűnözés megfékezése érdekében a végletekig meg akarta adóztatni a kézifegyverekhez szükséges lőszereket – tudósított a New York Times.

Tavalyelőtt is az adókulcs emelésével próbálkozott két demokrata szenátor, bár a mostanihoz képest elenyésző mértékben: megháromszorozták volna a kézifegyverek és megötszörözték volna a lőszerek adóját. Indítványuk elbukott a kongresszusban.

A Beyer-terv is akadályokba ütközik. A demokraták valószínűleg óvakodnak attól, hogy a republikánusok malmára hajtsák a vizet egy olyan választási évben, amikor a pártnak komoly ellenszélben kell megőriznie a kongresszus feletti ellenőrzést.

Elriasztó hatású adókulcs

Kevés kutatást végeztek arról, hogy a katonai típusú fegyverek adójának emelése segíthet-e az erőszakos bűncselekmények megelőzésében.

Az államok és önkormányzatok a befolyt adót arra használják, hogy pénzt gyűjtsenek a közbiztonság javítására, nem pedig a fegyveres erőszak megelőzésére.

Egyes helyeken az alkoholra, a cigarettára és az üdítőitalokra vetnek ki jövedéki adót, hogy megpróbálják a lakosság fogyasztását kordában tartani. Az AR–15 típusú lőfegyverekre azonban sem állami, sem helyi szinten nem róttak ki említésre méltó adót.

„Nincs sok információnk arról, mi történne, ha megemelnék a fegyverek adóját” – mondta egy adószakértő. Robert McClelland szerint azonban az ezerszázalékos adó nagy valószínűséggel sokakat elriasztana a vásárlástól.

(Borítókép: AR–15 típusú puska egy amerikai fegyverboltban. Fotó: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok