Index Vakbarát Hírportál

Nincs vége a kínai rémálomnak

2022. június 10., péntek 19:06

Sanghaj szombaton lezár egy 2,7 millió lakosú kerületet, hogy tömegesen koronavírustesztet végezzenek, mivel a kínai metropolisz küzd, hogy teljesen kilábaljon a büntető korlátozásokból.

A Minhang kerületet szombaton lezárják a tömeges tesztelés miatt, és attól tartanak, hogy a lezárás meghosszabbodik, ha eseteket találnak. A város a múlt héten számos korlátozást enyhített, miután március óta 25 millió lakosának nagy részét otthonába zárta, mivel Kína két éve a legsúlyosabb koronavírus-járvány kitörésével küzd.

A zárlatot azonban soha nem oldották fel teljesen, Kína legnagyobb városában továbbra is százezreket tartanak otthonukban, és több lakótelepen is újból elrendelték a karantént.

Zárt irányítás alá kerül 2,7 millió lakos

A 2,7 millió embernek otthont adó délnyugati Minhang kerületet szombat reggel „zárt irányítás alá helyezik”, és minden lakost megvizsgálnak – közölték a kerületi hatóságok.

A zárlatot a minták begyűjtése után feloldjuk

– tették hozzá, anélkül, hogy konkrét időpontot vagy dátumot adtak volna meg. A közlemény azt sem tartalmazta, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, ha bármelyik kerületi lakos tesztje pozitív lesz.

Kína szigorú, zérótolerancia koronavírus-megközelítése szerint minden pozitív esetet elszigetelnek, és a közeli kapcsolatokat – gyakran az egész épületet vagy közösséget, ahol élnek – karanténba helyezik.

Sanghaj csütörtökön kilenc új helyi fertőzést jelentett, de egyet sem Minhangban.

A kerület bejelentése egyes közösségi médiafelhasználók körében félelmet keltett, hogy a zárlatot szombat után is meghosszabbíthatják, ha további eseteket találnak – írja a Guardian. A fontos globális kereskedelmi csomópont lezárása azzal fenyeget, hogy további

nyomás nehezedik a már amúgy is feszült nemzetközi ellátási láncokra.

A város azonban az elmúlt napokban lassan visszatért az életbe. Az ingázók újra felszálltak a metróra és a buszokra, az emberek visszatértek az irodáikba dolgozni, a lakosok pedig a parkokban és a város történelmi vízpartján gyülekeztek. Másokat azonban zavarnak a folyamatos korlátozások, és a héten a belvárosi Xuhui kerület egyik lakótelepének lakói tiltakoztak a szabályok ellen.

Kína fővárosa, Peking eközben zökkenőmentesebben tér át a normális kerékvágásba, miután a múlt hónapban éttermeket, edzőtermeket és metróállomásokat zártak be egy kisebb járvány kitörésének megfékezése érdekében.

Rovatok