Index Vakbarát Hírportál

„A négynapos munkahéttel nem kísérletezni kell, hanem be kell vezetni!”

2022. június 12., vasárnap 12:44

A négynapos munkahetet a világ több országában egyelőre csak tesztelik. Az Egyesült Arab Emírségekben azonban törvénnyel rövidítették le a szövetségi alkalmazottak munkaidejét, Litvániában pedig alanyi jogon fog járni a kisgyermeket nevelő szülőnek. Néhány példa a nagyvilágból.

A négynapos munkahéttel nem kísérletezni kell, hanem be kell vezetni – ezt állítja a távmunkát tervező Nectafy vezetője.

A cég a rövidített munka alkalmazása előtt mindent számításba vett, és gondosan felkészült a változásra. A magát csak Henrynek nevező igazgató szerint ha kísérletként jelentették volna be a négynapos munkahetet, eleve torz mutatókat kaptak volna.

A Nectafy-ban 2020 januárjában rövidítették le a munkaidőt – a többi között néhány egyszerű trükkel.

A korábban egyórásra tervezett megbeszélések tartamát például a felére kurtították, az egykor heti rendszerességgel megtartott értekezleteket pedig most csak kéthetente rendezik meg.

Természetesen nem minden vállalat alkalmas arra, hogy a 40 órás munkahetet 32 vagy 36 órásra rövidítse – ugyanakkora bérért.

Anglia: 80 százalékos munkáért 100 százalékos bér

A legutóbbi példa Anglia, ahol június első hétfője óta több ezer brit munkavállaló próbálhatja ki a négynapos munkahetet. Az alkalmazottak a ledolgozott órák 80 százalékáért 100 százalékos fizetést kapnak. De – Henry tanácsától eltérően – próbajelleggel.

Mintegy 70 vállalat vesz részt a következő hat hónapban a világ legnagyobb kísérleti programjában, amely a munkarenddel foglalkozik.

A világjárvány elgondolkodtatott a munkáról és arról, hogy az emberek hogyan szervezik az életüket. Azért tesszük ezt, hogy javítsuk munkatársaink életét, és hogy részesei legyünk egy olyan progresszív változásnak a világban, ami javítja az emberek mentális egészségét és jóllétét

– így érvelt Sam Smith, aki azzal próbálkozik, hogy kilencfős csapata öt helyett négy nap alatt gyártson és csomagoljon ugyanannyi sört, mint korábban.

Skócia: kampányígéret volt

A szigetország északi térségében, Skóciában már tavaly ősztől kísérleteznek a négynapos munkahéttel, annál is inkább, mert a Skót Nemzeti Párt egyik legnépszerűbb kampányígérete ez volt.

A dolgozók munkaidejét egyötödével csökkentik, a programban részt vevő cégeket pedig egy 10 millió fontos alapból kompenzálja a kormány.

A program elindítása előtt készült közvélemény-kutatás szerint a válaszadók elsöprő többsége, négyötöde magától értetődően támogatta a kezdeményezést.

A megkérdezettek szerint a program nagymértékben javítaná az egészségi állapotukat, a közérzetüket és a boldogságszintjüket.

Belgium: a cél, hogy erősebbé tegyék az embereket és a vállalkozásokat

Belgium többpárti koalíciós kormánya februárban hagyta jóvá azt a reformcsomag-tervezetet, amelynek keretében választható lehetőség lett a négynapos munkahét.

„Két nehéz évet éltünk meg. Ezzel a megállapodással az innovatívabb, fenntarthatóbb és digitálisabb gazdaság irányába lépünk. A cél az, hogy erősebbé tegyük az embereket és a vállalkozásokat” – indokolta a munkajogi reformot Alexander De Croo kormányfő.

A vendéglátásban és a futárszolgálatoknál dolgozókat sokkal erősebb jogi védelem illeti meg, míg a teljes munkaidőben dolgozók kérhetik a rugalmas munkavégzést, így a négynapos munkahetet is. A reformok értelmében a négynapos munkahét egy hat hónapos időszakra vonatkozik, ami után visszatérhetnek az ötnapos munkahéthez hátrányos következmények nélkül. Ha beválik az elképzelés, a cégek újabb fél évvel meghosszabbíthatják a négynapos modellt.

Egyesült Arab Emírségek: négy és fél napos munkahét

„A termelékenység fokozása, illetve a munka és a magánélet egyensúlyának javítása érdekében” az Egyesült Arab Emírségek szövetségi alkalmazottai az év eleje óta heti négy és fél napot, 26 órát dolgoznak.

A hétvége 2022. január 1-jétől helyi idő szerint pénteken délben kezdődik, és vasárnap estig tart – közölte a kormány. Korábban a hétvége csütörtök estétől szombat estig tartott.

#UAE announces today that it will transition to a four and a half day working week, with Friday afternoon, Saturday and Sunday forming the new weekend.

All Federal government departments will move to the new weekend from January 1, 2022. pic.twitter.com/tQoa22pai9

— UAEGOV (@UAEmediaoffice) December 7, 2021

Izland: elsöprő siker

Kísérleti jelleggel tavaly nyáron néhány munkahelyen bevezették a négynapos munkahetet Izlandon. A hatóságok szerint a termelékenység a munkahelyeken nem változott, sőt a legtöbb cégnél még növekedett is.

A vállalatok ráadásul megtarthatnák a hozzáértő és szakmailag tapasztalt munkatársakat.

Izland egy 2015-ös és egy 2019-es modellt tesztelt. A munkahetet 40 óráról 35 vagy 36 órára csökkentették, a bérek szintjét pedig megtartották. A tesztszakaszban mintegy 2500 ember vett részt.

Egy tanulmány szerint a résztvevők közérzete jelentősen javult, a munkafolyamatok optimalizálódtak, a kollégák között pedig szorosabb együttműködés alakult ki.

A tesztfázis után a szakszervezetek a munkaidő tartós csökkentését kezdeményezték.

Izlandon egyébként a munkavállalók 86 százaléka jogosult a négynapos munkahétre.

Az eddigi kísérleti eredmények szerint az újítás „elsöprő sikernek” bizonyult.

Írország: abban bíznak, hogy másutt is követik példájukat

Az írországi négynapos munkahét kísérleti projektjének koordinátora reméli, hogy az ott kidolgozott rendszer mintaként szolgálhat másutt is hasonló elképzelésekhez – írta a Business Insider.

A rendszert tavaly júniusban dolgozták ki.

A tavalyi év végéig húsz vállalat csatlakozott a hat hónapos kísérleti programhoz, amelynek keretében 2022 februárjától hivatalosan is kipróbálták a munkaidő csökkentését. A programot az Egyesült Államokban és Kanadában 2022 áprilisában indult, hasonló kísérleti programmal párhuzamosan koordinálják.

A kísérlethez csatlakozó vállalkozások olyan nemzetközi szakértőktől kapnak mentori támogatást, akik már korábban életre keltettek hasonló programokat.

A Boston College és a dublini University College vizsgálja a rövidített munkaidőnek a szén-dioxid-kibocsátásra, a termelékenységre és a közérzetre gyakorolt hatását.

Svédország: drágának tartják

Svédországban már 2015-ben kipróbálták a négynapos munkahetet teljes fizetéssel, vegyes eredménnyel. Még a baloldali pártok is úgy vélték, hogy túl drága lenne ezt széles körben bevezetni.

Néhány vállalat azonban úgy döntött, hogy megtartja a csökkentett munkaidőt. A Toyota-autógyár már egy évtizede lerövidítette a szerelők munkaidejét, és kitartott a döntése mellett.

Spanyolország: hároméves próbaidőszak

Spanyolországban a baloldali Más País párt javaslatára tesztelik a négynapos munkahetet.

A 200 kis- és középvállalat mintegy 6000 alkalmazottja egy nappal meghosszabbíthatja a hétvégéjét, teljes fizetés mellett.

A kísérleti szakasz három évig tart, és tavaly szeptember 1-jén kezdődött.

Japán: annak is jár, aki csak szórakozni akar

A merev munkakultúrájáról ismert Japán a szabványos munkahét megváltoztatását vette tervbe tavaly nyáron, a járvány idején. Az elképzelés néhány évvel korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Az ország éves gazdaságpolitikai iránymutatásaiban olyan terveket mutattak be, amelyek a négynapos munkahét bevezetésére ösztönzik a munkáltatókat.

A kezdeményezés – írta a Washington Post – azokat a munkavállalókat hivatott támogatni, akik tovább akarják képezni magukat, családtagjaikról akarnak gondoskodni, vagy egyszerűen csak el akarnak menni szórakozni, pénzt költeni, esetleg másokkal találkozni.

Litvánia: csak a gyermeket nevelő szülőket illeti meg a rövidített munkahét

Litvániában április 21-én törvénybe foglalták, hogy 2023-tól a három év alatti gyermeket nevelő közalkalmazottak heti 32 órát dolgozhatnak majd fizetésük csökkentése nélkül. Litvániában a munkahét 40 órás.

Az indoklás szerint a négynapos munkahét versenyképessé tenné a közszférát a magasabb fizetést kínáló magánvállalatokkal szemben. A jogszabály egyúttal a nemek közötti tartós bérszakadékot is kezelni hivatott: a litvániai nők 2020-ban átlagosan 13 százalékkal kerestek kevesebbet óránként férfi kollégáiknál, ami nagyjából megfelel az európai átlagnak.

Magyarország: a Telekom kísérletében nem változik az alapbér

Július és október között négy hónapig négy részleg bevonásával zajlik a Magyar Telekomnál a nagyszabású négynaposmunkahét-kísérlet. Elsődleges célja a tapasztalat- és információgyűjtés.

A hazai nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom próbálja ki pilotprojekt keretében a négynapos munkahetet – jelentette be minapi közleményében a cég.

A négynaposra csökkentett munkahetet úgy vezetik be kísérleti jelleggel, hogy az alkalmazottak ugyanazt az alapbért viszik haza, miközben a vállalaton belül próbálják minél gördülékenyebbé tenni a munkaszervezést.

(Borítókép: View Pictures/Universal Images Group via Getty Images)

Rovatok