Index Vakbarát Hírportál

Ismét járvány ütötte fel a fejét Észak-Koreában, ezt most el is ismerték

2022. június 22., szerda 17:06

Észak-Korea gőzerővel fékezi meg egy rosszindulatú bélbetegség terjedését – jelentette az állami média alig egy hónappal azok után, hogy az ország a világon utolsóként ismerte el: koronavírus-járvánnyal küzd.

A betegség nevét elhallgatták, azt azonban közölték, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen, húga közreműködésével gyógyszereket küldött a nyugati Dél-Hvangé tartományban kialakult akut bélgyulladásos járvány leküzdésére.

A bélbetegségeket gyakran a szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása okozza, ugyanakkor fertőzéssel emberről emberre is terjedhet. A betegség hasmenéssel, lázzal és görcsökkel párosul. Megfelelő kezelés híján akár végzetes is lehet.

Kolera vagy tífusz

ezt sejteti viszont a dél-koreai kormány az egyesítési minisztériuma által kiadott háttéranyagában, amelyet a helyi média idézett. Az elszegényedett és sok tekintetben elmaradott Észak-Koreában régóta és rendszeresen jelentkeznek ilyen betegségek.

Dél-Hvangé tartomány egyébként Észak-Korea fő mezőgazdasági térsége. Az itteni járvány súlyosbíthatja az országos élelmiszerhiányt – emlékeztetett a BBC.

Szöul felajánlotta segítségét a betegség kezelésében, de Phenjan válaszra sem méltatta.

A párt gondoskodik a betegekről

A Koreai Munkapárt szervezeti ügyekért felelős titkára viszont bejelentette: „gondoskodni fog arról, hogy a központi bizottság tisztségviselőinek családtagjai önként, erkölcsi felbuzdulásból” a lehető leghamarabb segítsenek a betegeknek kellemetlenségeik és fájdalmaik enyhítésében.

Jo hozzátette: megszervezi a gyógyszerek szállítását a több mint nyolcszáz, a fertőző betegségben szenvedő családnak Dél-Hvangé tartományban.

A szám alapján a szöuli Korea Times legalább kétezerre becsüli a betegséggel érintettek számát.

A helyzet komoly kihívás elé állította az észak-koreai vezetést, amely valószínűleg nem rendelkezik kellő erőforrással ahhoz, hogy egyidejűleg két nagyobb járvánnyal is megbirkózzon.

Az állami média arról számolt be: a hatóságok elrendelték az összes gyanús eset karanténba zárását. Egy nappal később már azt közölték, hogy országszerte karanténokat hoztak létre.

Az ország propagandaszervezetei Kim nagylelkűségéről tudósítottak, akinek családja személyesen segített a gyógyszerek elkészítésében.

A meg nem nevezett gyógyszerek címzettjei „melegen szorították magukhoz a jóindulatú Kim képmását”, akit a „legjobb anyához” hasonlítottak – tudósított fellengzősen az állami média.

A lázas betegek országa

Észak-Korea május 12-én, két évvel a globális fertőzés után ismerte el először, hogy koronavírus-járvánnyal küzd. Azt állítják: a helyzet azóta nagymértékben javult, bár külső szakértők szerint Phenjan valószínűleg nincs tisztában a járvány valódi mértékével.

Az azonosított fertőzöttek helyett Észak-Korea naponta ismerteti a „lázas betegek” számát, vélhetően azért, mert nem rendelkeznek elegendő Covid-teszttel.

Május közepe óta Észak-Korea több mint 4,5 millió lázas beteget jelentett, akik közül szerencsére mindössze hetvenhárman haltak meg. Korszerű kezelés híján hagyományos gyógymódokkal kúrálják a betegeket.

Amennyiben a lázas esetek igazolt Covid-fertőzötteknek számítanának, a számok azt jelentik, hogy világviszonylatban Észak-Koreában messze a legalacsonyabb a koronavírus elhalálozási aránya.

Az Észak-Korea elavult egészségügyi rendszerét ismerő szakértők szerint ez távolról sem hihető. A közelmúltig Észak-Koreában nem volt védőoltás sem.

Észak-Korea többször is mellőzte a COVAX, az ENSZ által támogatott vakcinaprogram oltóanyag-felajánlásait. A szervezet azonban úgy tudja, hogy Észak-Korea végül június elején elfogadta Kína adományát, és megkezdte a lakosság oltását. Egyéb részletet nem közöltek.

Észak-Korea járványhelyzete „nem javul, hanem rosszabbodik” – közölte a hónap elején az Egészségügyi Világszervezet egy szokatlanul nyers közleményében.

(Borítókép: Fertőtlenítés egy phenjani mosószergyárban 2022. június 13-án. Fotó: Kyodo News / Getty Images)

Rovatok