Index Vakbarát Hírportál

Kína 29 harci repülőgépet küldött Tajvan légterébe

2022. június 22., szerda 13:22

Összesen 29 kínai harci repülőgép lépett be kedden Tajvan önhatalmúlag kikiáltott légvédelmi azonosító övezetébe (ADIZ).

A tajvani védelmi minisztérium szerint a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei, melyek beléptek Tajvan légterébe vadászgépek, felderítő és irányító repülőgépek, elektronikus hadviselésre alkalmas repülőgépek, tengeralattjáró-elhárító repülőgépek, elektronikus hírszerző repülőgépek és légi utántöltő repülőgépek voltak.

Év eleje óta ez volt a harmadik legmagasabb számú kínai repülőgép, amely belépett Tajvan ADIZ-övezetébe kevesebb mint egy hónappal azután, hogy Kína 30 harci gépet küldött hasonló küldetésre. Válaszul a tajvani hadsereg harci repülőgépeket vezényelt ki, hogy elriassza a kínai repülőgépeket, rádiós figyelmeztetéseket küldött, és légvédelmi rakétarendszereket telepített a tevékenységek megfigyelésére – tette hozzá a védelmi minisztérium.

Gyakran fenyegetőzik Kína a harci repülőivel

Tajvant és Kínát külön kormányozzák azóta, hogy a legyőzött nacionalisták több mint 70 évvel ezelőtt, a kínai polgárháború végén visszavonultak Tajvan szigetére. A Kínát kormányzó Kínai Kommunista Párt (KKP) azonban a saját területének tekinti az önigazgatású szigetet annak ellenére, hogy soha nem irányította azt.

Peking soha nem zárta ki a katonai erő alkalmazását Tajvan elfoglalására, és az elmúlt években gyakran harci repülőkkel tartotta nyomás alatt a demokratikus szigetet.

Az ADIZ, az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal meghatározása szerint ez a légtér olyan kijelölt terület, amelyen belül egy ország a nemzetbiztonsága érdekében megköveteli a légi járművek azonnali és egyértelmű azonosítását, helymeghatározását és légiforgalmi irányítását – írja a CNN.

Rovatok