Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy kormánykritikus újságírót Twitter-bejegyzései miatt

2022. június 28., kedd 19:17

Az indiai rendőrség letartóztatta egy tényellenőrző weboldal társalapítóját, aki élesen bírálta Narendra Modi miniszterelnök kormányát.

Mohammed Zubairt, az AltNews vezetőjét azzal vádolják, hogy Twitteren megsértette a hindu vallási meggyőződést. Ellenzéki vezetők és újságírók a BBC szerint elítélték a letartóztatást, mert szerintük ez a hindu-nacionalista kormány egyértelmű kísérlete arra, hogy lecsapjon azokra, akik gyűlöletbeszédet lepleznek le.

Mohammed Zubair nemrégiben kiemelte a kormányon lévő Bharatiya Janata Párt (BJP) szóvivőjének megjegyzéseit, amely állítólag Mohamed prófétát sértette egy televíziós vitában. Bejegyzését széles körben megosztották, és több muszlim ország is tiltakozását fejezte ki Indiával szemben.

Vallási vita

Az elmúlt hetekben hindu nacionalisták felhívták a figyelmet Zubair korábbi megjegyzéseire, és követelték, hogy vonják felelősségre vallási érzelmeik megsértése miatt. Hétfőn Zubairt őrizetbe vették egy Twitter-felhasználótól érkezett panasz miatt, amely szerint megsértette a hindukat egy 2018-as bejegyzésében.

Az indiai rendőrség szerint a bejegyzést Zubair Twitter-követői felerősítették, és „gyűlöletkeltés sorozatát váltotta ki”. A rendőrség azt állítja, hogy vizsgálatuk szerint Zubair magatartása megkérdőjelezhető volt, ami indokolta őrizetbe vételét.

Mit írt Twitteren?

A rendőrség szerint a letartóztatás középpontjában Zubair egy 2018-as bejegyzése állt, amelyben megosztott egy fotót egy szálloda feliratáról, amelyet Honeymoon Hotelről Hanuman Hotelre módosított a hindu majomistenre utalva.

A fotó valójában Hrishikesh Mukherjee elismert rendező 1983-as bollywoodi vígjátékából készült, de egy Hanuman Bhakt (magyarul Hanuman majomisten imádója) nevű Twitter-felhasználó nemrég megosztotta a négy évvel ezelőtti bejegyzést, és a hinduk közvetlen megsértésének nevezte. A felhasználó a delhi rendőrséget is megjelölte, arra kérve őket, hogy azonnali intézkedéseket tegyenek Zubair ellen.

A tavaly októberben létrehozott személytelen fióknak kedd reggelig mindössze egy követője volt. Azóta gyorsan emelkedett, és átlépte az 1500 követőt.

Rovatok