Index Vakbarát Hírportál

Nem csitulnak a reptéri fennakadások, jelentős késésekre lehet számítani

2022. július 2., szombat 19:22

Folytatódnak a hetek óta tartó fennakadások több európai repülőtéren egyes légitársaságok és néhány helyen a földi kiszolgálószemélyzet sztrájkjai, valamint műszaki problémák miatt.

A sztrájkoló alkalmazottak általában magasabb bért és munkakörülményeik javítását követelik. Gondot okoz a munkaerőhiány is, miután a koronavírus-járvány lecsengésével kezd helyreállni a légiközlekedés megszokott forgalma. Ezek együtt járattörlést, késést, lassú biztonsági ellenőrzést okoznak – jelentették szombaton hírügynökségek.

A Ryanair ír légitársaság spanyolországi bázisú személyzete az eddigi sztrájkja utolsó napján bejelentette, hogy júliusban folytatja a munkabeszüntetést: tizenkét napon nem fognak dolgozni a tíz spanyolországi légikikötőben.

Az EasyJet spanyol személyzete is kilenc napon át sztrájkol majd a hónapban. A két légitársaságnál dolgozók munkabeszüntetése miatt csak szombaton tizenöt járatot töröltek, és 175 járat késett az országban.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren pénteken kezdődött sztrájk, és emiatt az ottani járatok tíz százalékát törölték. Ezen a reptéren egy műszaki probléma is gondot okozott: legalább 1500 csomag nem került fel arra a 15 gépre, amelyre feladták, mert meghibásodott a csomagválogató rendszer. Így az érintett utasok a csomagjaik nélkül utaztak el a francia fővárosból.

Budapesten sem egyszerű

A napokban a Budapest Airport is közölte közösségi oldalán, hogy globális technikai probléma miatt az utasfelvétel jelentősen lelassult Budapesten is más repülőterekhez hasonlóan.

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légi forgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy -kimaradások is előfordulnak. Június végén körülbelül 150-200, Budapestre érkező utasnak a ferihegyi reptér épületében kellett töltenie a vasárnap éjszakát azért, mert a személyzet hazament, így nem tudták felvenni a bőröndjüket.

Magyarországon egyébként a Wizz Air járattörlései is megkeserítik az utasok életét, erről ebben a cikkünkben írtunk. Az elmúlt hetekben több fennakadás történt náluk – kiragadva párat közülük káosz alakult ki a londoni repülőtéren, aminek a végén töröltek egy Budapestre tartó járatot, Franciaországban pedig a takarítónő mutatta meg az utasoknak, hogy nem mennek sehová. A magyar bejegyzésű fapados légitársaság az Index megkeresésére elmondta, hogy mi okozza náluk a fennakadásokat.

Rovatok