Index Vakbarát Hírportál

Az EU-biztos szerint nem szabadna megfosztani a nőket az abortuszhoz való joguktól

2022. július 5., kedd 09:12

Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja hétfőn beszélt arról Strasbourgban, hogy nem szabadna elvenni a nőktől az abortusz lehetőségét, mert ez a döntés alanyi jogon jár mindenkinek.

Az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – tette hozzá.

Az Európai Parlament plenáris ülésén az abortuszhoz való jog és a női egészség védelmének fontosságáról tartottak vitát, amelyen Helena Dalli azt hangsúlyozta: a diszkrimináció minden formáját tiltják azok a szerződések, amelyek a lányok és nők alapvető jogainak védelmében születtek – írja az Euronews.

A nők abortuszhoz való jogának megtagadása nem vezethet oda, hogy a terhes nő élete veszélybe kerüljön

fogalmazott a biztos.

Az amerikai fejlemények következtében került terítékre az abortusz az EU-ban is. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága a napokban határozott az abortuszhoz való jog eltörléséről. A döntés értelmében a vonatkozó normákat mostantól minden tagállam saját maga számára dolgozza ki.

Joe Biden élesen bírálta a legfelsőbb bíróság döntését, és aggodalmának adott hangot, miszerint a szigorúbb tagállamok a rendőrséget is bevetnék az abortuszhoz folyamodók üldözése érdekében. Ezért ígéretet tett arra, hogy a szövetségi kormány meg fogja védeni azokat a nőket, akik más államokba utaznak elvégeztetni a műtétet. 

Rovatok