Index Vakbarát Hírportál

Több politikai vezető bankszámláját is befagyasztották Tunéziában

2022. július 6., szerda 08:41

Tunéziában a bíróság kedden befagyasztotta Kaisz Szaíd államfő több politikai ellenfelének, köztük Rásid Gannúsi, a feloszlatott parlament és a mérsékelt iszlamista Ennahda párt vezetőjének bankszámláit.

A terrorizmus elleni bíróság befagyasztotta Kaisz Szaíd államfő több politikai ellenfelének bankszámláját Tunéziában. A bankokat felszólították, hogy haladéktalanul hajtsák végre a döntésüket.

A tilalmi listán szerepel az Ennahda több prominens tagja, egyebek között Gannúsi, fia, Muád, valamint Hamadi Dzsebali, egykori miniszterelnök és Rafík Abdeszalam volt külügyminiszter is. A dokumentumban nem említik a végzés indokait.

Május végén a bíróság már kiutazási tilalmat rendelt el Gannúsi ellen azon vizsgálat részeként, amelyet két ellenzéki 2013-as meggyilkolásával kapcsolatos igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítottak. Dzsebali ellen pedig pénzmosás gyanújával folyik nyomozás, amely a külföldről egy tunéziai jótékonysági szervezetnek történő pénzátutalásokkal kapcsolatos. A politikust június végén letartóztatták, majd négy nappal később szabadon engedték. Július 20-án kell megjelennie a terrorizmus elleni bíróság előtt.

Tunéziában a régóta húzódó politikai válság 2021 júliusában vett új fordulatot, amikor Szaíd államfő a miniszterelnök elbocsátásával és az Ennahdha által uralt parlament felfüggesztésével teljes körű hatalmat tulajdonított magának, megingatva ezzel az arab tavasz bölcsőjének számító országban kialakuló demokráciát.

Az elnök a múlt héten bemutatott egy ellentmondásos alkotmánytervezetet, amellyel kapcsolatban mind az alkotmányjogászok, mind az ellenzék egyszemélyes, zsarnoki hatalom kiépítésének veszélyére figyelmeztetett. A dokumentumot a tervek szerint július 25-én bocsátják népszavazásra.

Rovatok