Index Vakbarát Hírportál

A britek óriási többsége helyesli Boris Johnson lemondását

2022. július 8., péntek 10:13

A brit választók több mint háromnegyede helyesli, hogy Boris Johnson távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről.

Boris Johnson csütörtökön jelentette be távozását, melyről az Index tegnapi percről percre közvetítését utólag ide kattintva megtekintheti. Lemondását megelőzték az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai, melyek miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású tagjai is folyamatosan követelték lemondását. A döntéssel megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

A többség örül a döntésnek

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov friss felmérése szerint a 2062 felnőtt brit bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat azt mutatta, hogy a választókorú britek 77 százaléka helyesli Johnson távozását a Konzervatív Párt és a kormány éléről, és mindössze 12 százalék helyteleníti a miniszterelnök lépését.

Az országos átlagon belül a legnagyobb ellenzéki erő, a brit Munkáspárt támogatóinak 93 százaléka nevezte kedvező fejleménynek Johnson lemondását, de a kormányzó Konzervatív Párt szavazótáborának 66 százaléka is úgy vélekedett a YouGov-felmérésben, hogy Boris Johnson helyesen döntött, amikor bejelentette távozását.

A konzervatív szavazótáboron belül is csak 23 százalék azoknak az aránya, akik szerint Johnson rossz döntést hozott.

Azok körében, akik a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a maradásra voksoltak, 91 százalék nevezte helyes lépésnek Johnson távozását, de a kilépésre szavazók 67 százaléka is támogatta a kormányfő lemondását.

A hat éve rendezett referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A népszavazás kampányában Boris Johnson a kilépést pártoló tábor frontembere volt, és Nagy-Britannia az ő miniszterelnöksége alatt, 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból.

Értékelték a lemondott miniszterelnök munkáját

A YouGov a távozó kormányfő munkájának értékelésére is felkérte a résztvevőket. A válaszadók mindössze 5 százaléka jelölte be azt a válaszlehetőséget, hogy Johnson „nagyszerű” miniszterelnök volt, 17 százalék jónak, 18 százalék átlagosnak minősítette tevékenységét, 19 százalék ugyanakkor gyengének, 36 százalék pedig „rettenetesen rossznak” minősítette Johnson kormányfői teljesítményét.

A cég egy külön, a Konzervatív Párt tagsága körében elvégzett felmérésben kimutatta azt is, hogy a lehetséges utódjelöltek közül

Ben Wallace jelenlegi védelmi miniszter támogatottsága a legmagasabb a párton belül.

Az utódválasztási versengés lehetséges párharcaiból a különböző potenciális párosításokat modellezve minden esetben Wallace jelentős előnyét mutatja a vizsgálat.

Ha a védelmi miniszternek például a korábban favoritnak tartott Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel kellene megküzdenie a pártvezetői tisztségért, a szavazatok 51 százalékát kapná, Sunakra a tagság 30 százaléka voksolna. Wallace és Liz Truss külügyminiszter párharca esetén a védelmi miniszter 48, Truss 29 százalékos szavazatarányra számíthatna. Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszter és Wallace küzdelme esetén 58-22 lenne a szavazatok százalékos megoszlása a védelmi miniszter javára.

A jelenlegi szabályozás alapján az utódjelöltek mezőnyének kialakulása után az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozatot kezd, és az ennek végén talpon maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással Boris Johnson utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

(Borítókép:  Boris Johnson 2022. július 7-én. Fotó: Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok