Index Vakbarát Hírportál

A németek negyedénél már lassan a megélhetés lesz a kérdés

2022. július 8., péntek 18:15

Németországban a hetvenes évek óta nem láttak a mostanihoz hasonlóan magas inflációt. Az élelmiszerek ára 11 százalékkal, az energiaárak több mint 38 százalékkal emelkedtek. Az inflációs nyomás pedig továbbra sem szűnik. A Német Kereskedelmi Szövetség felmérése alapján a német lakosság negyede veszélyben érzi a megélhetését a drágulás következtében.

Egész Európában évtizedek óta nem látott mértékben nőtt az infláció. A mostani helyzet pedig még Európa gazdasági motorját is megviseli, ahol a legfrissebb adatok alapján májusban 7,9 százalékra emelkedett az infláció. Utoljára közel öt évtizede, az olajválság idején volt 8 százalékos infláció Németországban.

A drágulást elsősorban az energia- és az élelmiszerárak emelkedése mozgatja - olvasható a Tagesschau német hírportál elemzésében. Az energiaárak 38,3 százalékkal, míg az élelmiszerárak 11 százalékkal nőttek májusban. Ráadásul a szakértők szerint ez még csak a kezdet:

továbbra sem fog csökkenni az inflációs nyomás.

Az élelmiszerárak esetében érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évtizedben hiába emelkedtek évről évre a gyártói költségek, azt a kiskereskedelmi szektor csak minimálisan hárította át a vevőkre. Ezért a német lakosság egyáltalán nincs hozzászokva az élelmiszerárak emelkedéséhez, ezért is érhette őket most nagy meglepetésként a kialakult makrogazdasági helyzet.

Egy német hitelbiztosító legújabb tanulmánya szerint az élelmiszerárak még nem tetőztek. Idén 10,7 százalékos áremelkedés várható az élelmiszer-kiskereskedelemben, 

ami személyenként több mint 250 euró éves többletköltségnek felel meg.

A németek több mint egynegyede ugyanakkor már most is komoly problémának tartja az inflációt a megélhetése szempontjából – derül ki a Német Kereskedelmi Szövetség pénteken közzétett felméréséből, amit a Növekedés összegzett.

Az osztrákok több mint fele számára ez egy olyan helyzet, amelyet még soha nem tapasztaltak, és hasonlóan a németekhez az osztrák lakosság is úgy érzi, veszélyezteti a drágulás a megélhetését – írja a Die Presse. Ausztriában egyébként – Németországhoz hasonlóan – az energia- és az élelmiszerárak mozgatják az inflációt. Ausztriában az infláció idén áprilisban 7,1 százalék volt.

Rovatok