Index Vakbarát Hírportál

Biden szerint a szaúdi koronaherceg nem vállalja a felelősséget a Hasogdzsi-gyilkosságért

2022. július 16., szombat 07:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélésen Joe Biden amerikai elnök azt mondta, a trónörökös visszautasított minden felelősséget a Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró meggyilkolásával kapcsolatban.

A 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügye is szóba került a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélésen – közölte pénteken Joe Biden amerikai elnök a szaúd-arábiai Dzsidda városában tett látogatásán.

Biden szerint a trónörökös visszautasított minden felelősséget a történtekkel kapcsolatban.

Lényegében azt mondta, hogy személyesen nem terheli felelősség. Jeleztem neki, hogy szerintem viszont igen

 – mondta. 

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert, Egyesült Államokban élő Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölte meg egy halálbrigád. Az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg a trónörökös rendelhette el Hasogdzsi halálát, amit Mohamed bin Szalmán tagad.

Az amerikai elnök mindemellett közölte, „egy sor jó megbeszélést” folytatott a szaúdi vezetéssel jelentős előrelépést elérve biztonsági és gazdasági kérdésekben, de az emberi jogok ügye szintén fontos szerepet élvezett.

Világossá tettem, hogy ez utóbbi kérdés létfontosságú számomra és az Egyesült Államok számára is

– fogalmazott az amerikai elnök sajtótájékoztatóján.

A megbeszéléseket követően közzétett nyilatkozatban az Egyesült Államok üdvözölte az OPEC+ korábban bejelentett termelés növelését. Az OPEC+ néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

A bejelentések között szerepelt azt is, hogy kivonják az amerikai és más országokból származó békefenntartókat a Szaúd-Arábiának Egyiptomtól átengedett Tiran-szigetről, ahol egy 1978-as egyezmény keretében állomásoztak. Az Akabai-öböl bejáratánál található Tiran stratégiai jelentőségét az adja, hogy Eilat izraeli kikötőjéből a Vörös-tengerre kivezető egyetlen útvonalon fekszik.

Szaúd-Arábia megnyitja légterét Izrael felé

Washington mindemellett üdvözölte Szaúd-Arábia döntését, hogy megnyitja légterét az Izraelbe tartó, illetve onnan induló polgári repülőgépek előtt, amit korábban ritka kivételektől eltekintve nem engedélyezett. A közlés szerint ezen felül megállapodások születtek az 5G-s és 6G-s kommunikációs hálózatok kiépítése és a kiberbiztonsági együttműködés terén is.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a nap folyamán arról beszélt, hogy Biden közel-keleti körútjának utolsó állomásán tett látogatásának fő céljai közé tartozik a két ország közti kapcsolatok helyreállítása és az energiabiztonságról szóló tárgyalások lefolytatása – írta az MTI.

Rovatok