Index Vakbarát Hírportál

Ivóvíz-korlátozás lépett életbe Romániában

2022. július 19., kedd 12:37

A víztartalékok apadása miatt Románia 214 településén vezettek be korlátozásokat az ivóvízhasználatban.

A Román Vizek Országos Hatósága (ANAR) megállapította, hogy az aszály és a megnövekedett vízhasználat miatt az ország víztartalékai apadnak, de egyben meg is nyugtatta a lakosságot, hogy van elég víz mindenki számára, aki közüzemi hálózatból kapja az ivóvizet.

A közlemény szerint a legfontosabb 40 víztározó feltöltöttségi szintje 77,36 százalékos, ezekben jelenleg 3,35 milliárd köbméter vizet tárolnak. A hatóság becslése szerint július végére átlagosan 70 százalékra csökken a vízellátásban fontos szerepet játszó víztározók töltöttségi szintje.

A fogyasztás meghaladta az ivóvízforrások vízhozamát

Az ANAR 17 megyét – elsősorban a Kárpátokon kívülieket – jelölt meg, amelyekben korlátozni kellett a vízhasználatot, de Bihart, Hunyadot és Szebent is a problémás megyék közé sorolta. E megyék 214 településén azért kellett korlátozásokat bevezetni, hogy fel tudják tölteni az ivóvíz tárolására használt tartályokat.

A fogyasztás ugyanis meghaladta az ivóvízforrások vízhozamát. Mint közölték, további 11 megye 345 településén apadt el a víz a kutak egy részében. E megyék között Hunyadot és Szilágy megyét is említette. A hatóságok tartálykocsikban szállítanak vizet ezekre a településekre, és a kutak kitakarításához is segítséget nyújtanak.

Hétfő estétől tartálykocsiról biztosítják az ivóvizet a Kolozsvárral szomszédos Györgyfalván is, ahol azonban nem a források elapadása, hanem egy baleset idézett elő vízhiányt. Egy üzemanyagot szállító katonai tartálykocsi épp a falu víztartálya fölött szenvedett balesetet, és az elfolyt nyolc tonna üzemanyag egy része beszivárgott a víztartályba.

A nagy meleg és az aszály miatt Magyarországon is akadozott az ívóvízellátás. Mint arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban történt hőségriasztás miatt több településen is vízhiány alakult ki, a városok önkormányzatai sorra rendelték el a locsolási tilalmat. A drámai helyzetről a kánikulában víz nélkül maradt olvasóink is beszámoltak. Tíz Pest megyei településen – többek között Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszentiván környékén – a vízszolgáltató a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. Juhász Árpád geológus nemrég elmondta, hogy mi lehetett az oka a rendkívüli vízhiánynak.

Rovatok