Index Vakbarát Hírportál

A CIA vezetője szerint Putyin nem fog meghalni

2022. július 21., csütörtök 07:33

Semmilyen jel nem mutat arra, hogy Vlagyimir Putyin halálos betegségben szenvedne – ezt mondta nemrég William Burns, a CIA igazgatója.

Vlagyimir Putyin egészségi állapota már a háború kezdete óta a nemzetközi sajtó témáját képezi. Azt Putyin egyik korábbi barátja is elismerte, hogy az orosz elnök a múltban tényleg rákos volt, de abból a betegségből felgyógyult.

Egyesek az orosz elnökről készült videófelvételek alapján feltételezték, hogy most is súlyos betegségben szenvedhet, miközben hírszerzők és volt hírszerzők is olyan állításokat tettek a sajtóban, hogy az orosz elnök súlyos beteg. Legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze az értesüléseket Putyin vélt vagy valós betegségével kapcsolatban.

Most a CIA vezetője is megnyilvánult a témában egy coloradói biztonságpolitikai fórumon. Williams Burns azt mondta: 

semmilyen jel nem utal arra, hogy Vlagyimir Putyin súlyos mentális vagy fizikai betegségben szenvedne. 

„Rengeteg pletyka kering Putyin elnök egészségéről, de mi úgy látjuk, hogy egyszerűen túl egészséges” – mondta beszédében Burns, mire a hallgatóság nevetett. Ezután azt is hozzátette, hogy a közlése természetesen nem minősül hivatalos, a hírszerzéstől származó megállapításnak.

A CIA vezetője – aki korábban moszkvai nagykövet is volt – arról is beszélt az előadásában, hogy már több mint két évtizede figyeli Vlagyimir Putyint. Ez idő alatt azt látta rajta, hogy az orosz elnököt a hatalomvágy, a megfélemlítés és a bosszúvágy jellemzi, és ez az utóbb tíz évben még inkább igaz volt, mint addig. 

Meg van győződve arról, hogy Oroszország vezetőjeként az a sorsa, hogy ismét nagyhatalommá tegye az országát. Úgy hiszi, hogy ehhez ismét létre kell hozni egy befolyási övezetet Oroszország környékén, és ezt nem tudja megtenni anélkül, hogy Ukrajnát irányítaná

– fogalmazott William Burns.

Az orosz–ukrán háború eseményeit csütörtökön is percről percre követjük, cikkünket itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin válaszol az újságírók kérdéseire 2022. július 19-én. Fotó: Sergei Savostyanov / AFP)

Rovatok