Index Vakbarát Hírportál

Tüntetések közepette iktatták be Srí Lanka új elnökét

2022. július 22., péntek 15:54

Beiktatták Srí Lanka új elnökét. Ranil Vikremeszing a jelenlegi ciklus végéig, 2024-ig töltheti be a tisztséget.

Zavargások közepette beiktatták Srí Lanka új elnökét, Ranil Vikremeszinghét és kormányának tizenhét tagját pénteken, miután az éjszaka folyamán a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Az új elnök – akinek pénteken Hszi Csin-ping kínai vezető már gratulált is kinevezéséhez – a jelenlegi ciklus végéig, 2024-ig töltheti be a tisztséget.

Hírügynökségi értesülések szerint

300-400 tüntető táborozhatott az elnöki hivatal előtt,

akik hónapokkal ezelőtt kezdtek bele a helyszíni demonstrációba, még az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza és kabinetje ellen tiltakozva. A hivatalnál táborozókat az ünnepség kezdetét megelőzően, az éjszaka folyamán távozásra szólították föl, az eltökélt tüntetők – akik több mint száz napja a hivatal előtt táboroztak – azonban nem akarták elhagyni a helyszínt.

Többen megsérültek

A rendőri beavatkozásban tizennégy ember megsebesült. Őket kórházba szállították, kilenc embert pedig letartóztattak. A tüntetők eredeti táborát felszámolták ugyan a hatóságok, azok azonban a hivataltól mintegy száz méterre ismét letelepedtek. A rendőrség szóvivője szerint azért volt szükség több mint ezer katonára és rendőrre a tüntetők eltávolításához, mert csak így tudták biztosítani, hogy az elnöki hivatalban zavartalanul folytatódjék a munka.

A péntek délelőtti beiktatási ünnepség idejére nagy létszámú biztonsági csapatokat rendeltek ki a miniszterelnöki hivatalhoz.

Srí Lanka előző elnöke, Gotabaja Radzsapaksza július 13-án elmenekült az országból, lemondólevelét Szingapúrból küldte el. A 22 millió lelket számoló szigetországban március óta folyamatosan zajlanak a tüntetések – írta az MTI.

Rovatok