Index Vakbarát Hírportál

Több napja ég Csehország híres nemzeti parkja

2022. július 26., kedd 10:39

Vasárnap óta próbálják megfékezni a lángokat a csehországi Cseh Svájc Nemzeti Park területén. A tüzet 46 tűzoltó egység oltja. Eközben szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén is. A lángok terjedését az erős szél táplálja.

Nem sikerült megfékezniük a tűzoltóknak azt a tüzet, amely még vasárnap keletkezett a Cseh Svájc Nemzeti Parkban – számolt be a Polsat News. A lángok miatt turistákat, cserkészeket és egy közeli település lakóit is evakuálni kellett. Mint írták, a tűzoltók munkáját az erős szél és a nehezen megközelíthető terep is hátráltatja. 

Több tucat turistát evakuáltak a Praviczacka Brana legnagyobb sziklahídjáról, hatvan embernek pedig egy cserkésztábort kellett elhagynia a vasárnap felcsapó lángok miatt a Cseh Svájc Nemzeti Parkban. 

A tűzeset évek óta a legnagyobb ezen a területen, és csaknem tíz hektár erdőt érint. A helyszínen jelenleg 46 tűzoltó egység 150 tűzoltóval próbálja megfékezni a lángokat. A cseh környezetvédelmi miniszter kritikusnak értékelte a helyzetet. Az oltásból vasárnap óta több tűzoltót is ki kellett vonni, ugyanis a terjedési sebesség miatt veszélybe kerültek a lánglovagok. 

Terjed az erdőtűz Németországban is

Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén: míg hétfő délután még tíz hektáron lángolt a növényzet Brandenburg tartomány Elbe-Elster járásában, estére már nyolcszáz hektár volt a tűz kiterjedése – közölték a helyi hatóságok.

lángok terjedését az erős szél táplálja. A helyi tanács közleményében azt írta: az időjárás miatt a tűzoltók csak nehezen haladnak. Az oltásban hét tűzoltó megsérült, közülük hatot kórházban ápolnak. Mintegy négyszázan dolgoznak a tűz megfékezésén.

Rehfeldből körülbelül kétszáz embert kellett kitelepíteni hétfő este, és a környék több száz lakója készült fel az evakuálásra. Kölsában négyszáz embert szólítottak fel otthona elhagyására. Emellett leégett egy sertéstelep, és sok állat elpusztult. Ugyanakkor a lángok a közeli szélerőműveket is fenyegetik.

A JÁRÁS „NAGY KÁRT OKOZÓ ESEMÉNYNEK” MINŐSÍTETTE AZ ERDŐTÜZET.

Brandenburg tartományban idén már többször pusztított tűz. A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint az erdőtüzek több mint kilencven százalékáért emberi tevékenység tehető felelőssé. Az erdőtűz veszélye csaknem az egész tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú. Brandenburgban 1,1 millió hektárt borít erdő – írta az MTI.

(Borítókép: Erdőtűz a Cseh Svájc Nemzeti Parkban 2022. július 26-án. Fotó: Robert Michael / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok