Index Vakbarát Hírportál

Csak hamis órával nyaraljon Nápolyban!

2022. július 31., vasárnap 19:04

A nápolyi óralopások sorozata miatt a helyi idegenforgalom egyik vezetője azt javasolta, hogy a szállodák műanyag órákkal lássák el vendégeiket.

Egy szinte a semmiből előbukkanó fiatalember határozott mozdulattal szegezte fegyverét egy – mint utóbb kiderült – svájci turista fejéhez, majd leparancsolta annak karóráját.

Mindez a minap történt, nem sokkal éjfél előtt Nápoly zsúfolt főterén, egy kávézó viszonylag telt teraszán – jelentette a CNN.

A rabló biztosra ment: felismerni vélte az órák Ferrarijának számító Richard Mille jellegzetes karóráját, ami akár 300 ezer euróba is kerülhet, de olyan modell is akad – az RM027 például –, amelyért több mint 640 millió forintot kérnek.

A barátjával ücsörgő áldozat engedelmeskedett a parancsnak, lecsatolta óráját, és átadta a Camorra suhancának, aki kényelmesen kisétált a vendéglátóhelyről, és beült egy hajszálpontossággal érte érkező autóba.

A rablást a kávézó térfigyelő kamerája is megörökítette.

Rapina ad un turista svizzero ad un caffè di Piazza Trieste e Trento: pistola alla testa per portargli via l'orologio e poi glielo riconsegnano perché vale poco. La denuncia dei titolari del locale:"Tutto questo in centro città. Serve un presidio costante delle forze dell'ordine” pic.twitter.com/aKRU1yKg39

— Francesco Borrelli (@NotizieFrance) July 19, 2022

Ugyanakkor annak is nyoma maradt, hogy hét perccel később egy másik fiatalember tört magának utat a vendégek között, egyenesen a kifosztott turistához ment, és a csalódottság legkisebb jele nélkül visszaadta az órát.

Hamis, sz@rt sem ér, bocsánat

– jegyezte meg olaszosan gesztikulálva.

Ez alatt a hét perc alatt tehát kiraboltak egy embert, a zsákmányt elvitték egy szakértő orgazdához, aki megállapította, hogy az óra nem igazi, majd becsmérelve visszavitték a zsákmányt.

Vélhetően azért, hogy az áldozat ne tegyen feljelentést – véli a rablás helyszínének, a Monidee kávézónak a tulajdonosa.

A bűnözők már nem is álcázzák magukat

Nápoly régóta küzd kétes hírnevével. Ennek ellenére az idegenforgalom fellendülőben van – az idén nyáron történt óralopások sorozatával együtt.

Ezek után a helyi idegenforgalom egyik vezetője azt javasolta, hogy a szállodák hívják fel vendégeik figyelmét a rablásokra, és adjanak nekik műanyag órákat a városnézés idejére.

Azt hitték, egy vagyont ér – nyilatkozta a CNN-nek a nápolyi bűnözés ellen kampányoló egyik tanácsos az órarablásról.

Francesco Emilio Borrelli szerint a főtér, a Piazza Trieste e Trento már jó ideje a bűnözés fellegvára. Három éve például a Camorra a stesát, a maffia megfélemlítési technikáját gyakorolta gyerekekkel, akik az égbe lövöldöztek a zsúfolt téren. Egy másik alkalommal felfegyverzett suhancok üldöztek és próbáltak lelőni egy másik bűnözőt.

A helyszín azért is szokatlan, mert csupán néhány méterre van a prefektúrától és a hadsereg főhadiszállásától, ugyanakkor a turisták körében az egyik legkedveltebb nevezetesség. Mégis Nápoly egyik legkevésbé biztonságos helyszíne.

A „fiatal, robogós bűnözők” annyira felbátorodtak, hogy már nem is álcázzák magukat.

Rossz hírverés Nápolynak

Sajnálja a történteket Antonio Visconti, a Monidee Café társtulajdonosa, aki azért osztotta meg a felvételt, hogy felhívja a figyelmet arra, mi történik a piazzán. „Ez rossz reklám Nápoly számára” – mondta.

Évek óta ismételgeti, hogy szociális paktumra van szükség, és az idegenforgalmat is új alapokra kell helyezni.

„Nem vagyunk hozzászokva az erőszakhoz” – panaszolta, és hozzátette, hogy mindennap támadásnak vannak kitéve.

Háborút folytatunk ellene, de magunkra vagyunk utalva.

A helyiek flashmobon tiltakoztak Nápoly „lezüllése” és a bűnözés ellen, és állandó rendőri járőrszolgálatot, valamint bekapcsolt térfigyelő kamerákat követeltek a téren este 11 után és hétvégén.

Találkoztak Nápoly prefektusával is, aki megosztotta velük a térrel kapcsolatos, nem sokatmondó terveket. A vendéglátós szerint egyébként a turista nem tűnt megrémültnek a rablás után.

„Micsoda nagyszerű kaland” – idézte Visconti, aki szerint a két turista ezek után lenyomott még egy kört.

(Borítókép: A Piazza Trieste és Trento, Nápoly egyik tere 2020. április 15-én. Fotó: Fabio Burrelli/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok