Index Vakbarát Hírportál

Augusztusban tetőzik a hatodik járványhullám a szomszédban

2022. augusztus 1., hétfő 17:14

Romániában lassuló ütemben emelkedik, és augusztus közepén várhatóan tetőzik a koronavírus-járvány hatodik hulláma – állapította meg Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, az előző hét járványügyi statisztikáját ismertetve.

Az előző heti 45 ezerről 57 ezerre emelkedett július utolsó hetében az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, de ez a 27 százalékos növekedés jelentősen elmarad az egy héttel korábban regisztrált 80 százalékos növekedési ütemtől.

Megugrott viszont a halálesetek száma: a múlt héten 149 koronavírusos fertőzött halt meg,

ami az áldozatok számának megháromszorozódását jelenti az előző heti 47 halálesethez képest.

Alexandru Rafila szerint várható, hogy ez a – fertőzések változását 2-3 hetes késéssel követő – mutató továbbra is gyors ütemben emelkedjen, azonban úgy értékelte: távolról sem akkora a baj, mint a tavalyi járványhullámok idején.

Szeptembertől újra indokolt a maszkviselés

Jelenleg 4158 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 263-at intenzív terápián. A tárcavezető szerint ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló csaknem 24 ezer kórházi ágy 17 százaléka foglalt, az intenzív terápián pedig 15 százalékos a telítettség.

A miniszter az MTI szerint úgy értékelte: a járvány féken tartása érdekében nélkülözhetetlen, hogy a szeptemberi tanévkezdéstől fogva mindenki maszkot viseljen a tömegközlekedési járműveken, ugyanakkor kizárta az óvintézkedés kötelezővé tételét, mert erre már nincs jogi alapjuk a hatóságoknak az egészségügyi veszélyhelyzet feloldása óta.

Rovatok