Index Vakbarát Hírportál

Össze kell szedni Elon Musk űrszemetét, darabokra hullott az űrkapszula

2022. augusztus 3., szerda 14:12

Az Ausztrál Űrügynökség megerősítette, hogy az Új-Dél-Wales déli részén, a Snowy-hegységben talált űrszemét az Elon Musk SpaceX cége által épített űrhajóhoz tartozik.

Az ügynökséget Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa riasztotta, aki elsőként vette észre, hogy a lezuhanó törmelék időzítése és helye egybeesik a SpaceX űrhajójával, amely július 9-én reggel 7 órakor, 2020. novemberi indítása után húsz hónappal lépett újra a Föld légkörébe.

Az Ausztrál Űrügynökség (ASA) szóvivője elmondta: az ügynökség megerősítette, hogy a törmelék Elon Musk SpaceX vállalatának egyik küldetéséből származik.

Több roncs is előkerülhet az űrkapszulából

Az első két roncsdarab megtalálásának bejelentése óta egy harmadik darabot is találtak nyugatabbra, közelebb Jindabyne-hoz. Az elkövetkező hetekben, hónapokban vagy akár években még többen jelentkezhetnek roncsokkal most, hogy az emberek tudják, hogy a szétesés a területen történt.

A Guardian szerint most arról folynak tárgyalások, hogy a SpaceX begyűjtse-e a törmeléket. Szerinte a begyűjtés azért fontos, mert ez összefügghet az esetleges felelősséggel és kártérítéssel, amiről nem a SpaceX dönt, hanem kormányzati szinten bírálják felül.

Tucker szerint a valószínű forgatókönyv az, hogy mivel nem történt kár, nem kell kormányközi kifizetésekkel számolni. Ennek oka, hogy az űrszemét nem okozott hatalmas krátert, amikor a földbe csapódott, mert amikor a kapszula a Föld légkörébe érkezett, sebességének nagy részét elvesztette, mert az összes energiát elnyelte a légkör, ami miatt szétesett.

Rovatok