Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair elválasztott egy anyát két kisgyerekétől

2022. augusztus 4., csütörtök 17:19

Két kislány az édesanyja nélkül repült Spanyolországba, miután a Ryanair nem engedte fel a gépre anyjukat a brexit utáni bevezetett új szabályok miatt.

A 9 és 11 éves kislány Spanyolországba repült édesanyja nélkül. Nagynénjük kísérte őket, aki szintén a Ryanair Palma de Mallorcára tartó járatán utazott, de külön foglalással.

Kate Barke és 9 és 11 éves lánya a szokásos módon jelentkezett be a London Stanstedből augusztus 1-jén induló FR8386-os járatra.

Bár az útlevele csak 2023 februárjában jár le, nem felelt meg az Egyesült Királyságból kiutazókra vonatkozó, brexit utáni szabálynak, mert azt több mint tíz éve állították ki. A szabály értelmében az Egyesült Királyság állampolgárainak útlevelét az Európai Unióba való utazáshoz csak akkor fogadják el, ha az útlevelet az utazáshoz képest tíz éven belül állították ki. Ha több mint tízéves az útlevél kiállítása, az útlevelet az EU-ba való utazás előtt meg kell újítaniuk a brit állampolgároknak.

Csak az útlevél megújítása után engedték felszállni

Mivel a gyerekek anyját nem engedték fel, és lehozták a csomagját a gépről, sógornője, aki már felszállt a gépre, visszajött a kapuhoz, és magával vitte a gyerekeket. A járat a kipakolás miatt késve indult, de behozta az időt, és menetrend szerint érkezett meg Palmába.

Kate Barke az Independentnek elmondta,

nagyon kevés időt, támogatást vagy lehetőséget kaptam a nagyon felzaklató és stresszes helyzetben, tizenhat perccel a járat indulása előtt. A rendszer hibás. Ha az utasfelvételnél csak az útlevél lejárati dátumát kell megadni, miközben valójában a kiállítási dátum az, amelyet a felszálláskor ellenőriznek, akkor a légi közlekedési ágazatnak komoly változtatásokat kell végrehajtania.

A Ryanair arra kéri a brit utasokat, hogy igazolják, hogy az útlevelük megfelel az EU-ba való belépés két feltételének – a kiutazás napján az útlevél kevesebb mint tízéves, a visszaút tervezett napján pedig még legalább három hónap van hátra a lejáratig –, de az első szabály megsértése esetén is van lehetőség a becsekkolásra.

Kate Barke-nak végül sikerült sürgősségi időpontot szereznie az útlevél megújítására, és augusztus 2-án elutazott.

Rovatok