Index Vakbarát Hírportál

Kína nem áll le, még több harci gépet küldött Tajvanhoz

2022. augusztus 7., vasárnap 11:20

A csütörtök óta tartó kínai hadgyakorlat a tervek szerint vasárnap érhet véget a tajvani sziget körül, de vasárnap már a szárazföldi támadásokra és a nagy hatótávolságú légicsapásokra fókuszáltak, élőtüzes kísérettel.

Korábban már írtunk róla, hogy a tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

A kínai és tajvani hadihajók nyílt tengeri macska-egér játszmát játszottak egymással vasárnap, a négy napos, példátlan kínai hadgyakorlat tervezett vége előtt, amelyet az Egyesült Államok házelnökének, Nancy Pelosinak a látogatása indított el.

Nancy Pelosi gépe kedd este landolt Tajvanon, az elmúlt 25 évben ő a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki ellátogatott a Kína által követelt szigetre.

Pelosi látogatása fokozott feszültséget váltott ki Kínából, ugyanis Tajvant saját területüknek részeként értelmezik, amit akár erőszak árán is meg akarnak védeni. Az eseményekre reagálva Kína ballisztikus rakétákat lőtt ki a tajvani sziget fővárosa felett egy hadgyakorlat keretein belül, továbbá beszüntette kommunikációját az Egyesült Államokkal.

A kínai erők szárazföldi támadásokra és nagy hatótávolságú légicsapásokra összpontosító gyakorlatokon vesznek részt vasárnap Tajvan környékén – közölte a kínai hadsereg.

A tajvani védelmi minisztérium vasárnap arról számolt be, hogy még több kínai repülőgépet, haditengerészeti hajót és drónt észlelt a Tajvani-szoros környékén. A tajvani hadsereg figyelemmel kíséri a hadgyakorlatot, repülőgépeket és hajókat is bevetnek, hogy reagálni tudjanak, ha szükséges lenne. Közlésük szerint a kínai drónok már behatoltak a tajvani sziget területére.

A minisztérium egyelőre nem közölt még pontos adatot a vasárnap reggel észlelt kínai repülőgépek, hajók vagy drónok számáról – írja a CNN.

(Borítókép: A tajvani haditengerészet hajói a tajvani Csilung kikötőjében 2022. augusztus 5-én. Fotó: Ritchie B. Tongo / MTI / EPA)

Rovatok