Index Vakbarát Hírportál

Senki sem fizetett azért, hogy Orbán Viktor beszélhessen Dallasban

2022. augusztus 8., hétfő 06:14

A világ legnagyobb jobboldali politikai rendezvényének, a CPAC-nek a szervezője az Amerikai Konzervatív Unió volt, amely nem kért és nem is fogadott el pénzt azért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondhasson.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a magyar miniszterelnök azt adta a konzervatív közönségnek, amit vártak tőle: „Beszélt arról, hogy egy ilyen kis államban hogyan lehetséges, hogy ilyen hosszú időn keresztül jelentős többséggel tudnak a konzervatívok választásokat nyerni, és kormányon maradni. Az amerikaiak egy sikerreceptet akartak hallani, és Orbán Viktor is igyekezett magát pozicionálni.”

Feledy Botond külpolitikai elemző viszont úgy látja, hogy Orbán Viktor dallasi fellépése elsősorban a személyes politikai imázsépítésről szólt. A magyar kormányfő készül már a 2024-es európai parlamenti választásokra, „ahol immár olyan európai vezetőként tud megmutatkozni, akit az Egyesült Államokban is fogadtak a konzervatívok egyik legerősebb szekértáborában”.

A CPAC honlapján az esemény szponzorainak listáján a felső sorba tették az idén kétmilliárd forint közpénzzel támogatott Magyarországi Alapjogokért Központot. A texasi konferenciája szervezői azonban nem kértek és nem is fogadtak el pénzt azért, hogy Orbán Viktor beszédet tarthasson” – ezt válaszolta a CPAC sajtóosztálya az RTL Híradónak.

A státusa miatt, mint egy NATO-tagország megválasztott vezetőjét, hívtuk a CPA-re. Az Alapjogokért Központ nemzetközi partnerként, a CPAC Hungary társrendezőjeként került fel a szponzori listára

– jegyezték meg az amerikai szervezők. Korábban a miniszterelnöki szóvivő, Havasi Bertalan is azt állította, hogy a magyar állam nem fizetett Orbán Viktor dallasi beszédéért. A Demokratikus Koalíció pénteki közleményében még azzal vádolta a kormányfőt, hogy közpénzből vásárolta be magát a texasi konferenciára. 

(Borítókép: Dylan Hollingsworth / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok