Index Vakbarát Hírportál

Trump egyik legnagyobb támogatója méltatta Orbán Viktor dallasi beszédét

2022. augusztus 10., szerda 13:28

Christoph Blocher, a jobboldali Svájci Néppárt korábbi vezetője, valamint Saul A. Fox, a Fox Paine vállalat vezérigazgatója is levelet küldött a Miniszterelnöki Sajtóirodának, melyekben Orbán Viktor múlt heti, dallasi beszédét méltatták.

Orbán Viktor miniszterelnök számos befolyásos politikustól, üzletembertől és véleményvezértől kapott gratulációt az elmúlt napokban a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference) mondott augusztus 4-ei beszéde után.

A magyar kormányfő többek között a szuverenitásról, a liberálisokról, Soros Györgyről, a globalistákról, a keresztényekről és a 2024-es év legfontosabb politikai eseményeiről is megosztotta gondolatait Dallasban.

Kovács János elemző az Index megkeresésére kifejtette: Orbán Viktor nemzetközi véleményvezéri ambíciói most érnek be, és szerinte a magyar miniszterelnök azon kevés politikusok közé tartozik, akik igyekszenek – mintegy modellként – stratégiai víziót, cselekvési alternatívát, metafizikai tartalmat adni a politikának.

Ezt a véleményt osztja Christoph Blocher, a jobboldali Svájci Néppárt korábbi vezetője, valamint Saul A. Fox, a Fox Paine vállalat vezérigazgatója is. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár tájékoztatása szerint elküldött levelükben mindketten elismerően méltatták Orbán Viktor dallasi előadását.

Christoph Blocher elmondta: örömmel tölti el Orbán Viktor állhatatosságot sugárzó beszéde, amely szerinte a szabadság, függetlenség és biztonság tartópillére a világban zajló nyugtalan folyamatok közepette.

A magyarországi zsidó közösséget is támogató Saul A. Fox levelében csodálatosan felvilágosítónak és inspirálónak nevezte a beszédet, valamint a magyar kormányfő CPAC-munkaebédjén elmondott gondolatait.

Ön kétségtelenül azon kevés világvezetők egyike, akik sikeresen küzdenek a nemzeti önrendelkezésért és a nemzeti kulturális örökség megőrzéséért, amelyek szükségszerűen a nemzeti és végső soron az egyéni szabadság kritikus elemei

– fogalmazott üzenetében az amerikai üzletember, aki Donald Trump korábbi amerikai elnök egyik legnagyobb támogatója.

A The Guardian is hosszan elemezte Orbán Viktor előadását, a brit lap szerint Trump rajongói rokonlélekként fogadták a magyar miniszterelnököt, és a beszéd „talán az eddigi legélénkebb bizonyítéka az amerikai és az európai szélsőjobboldal közötti kölcsönös és gyorsan növekvő rokonságnak”.

Rovatok