Index Vakbarát Hírportál

Ryanair-vezér: Vége a 10 eurós jegyek korszakának

2022. augusztus 11., csütörtök 07:44

Az üzemanyag árának drasztikus növekedése miatt többé már nem tudják olyan olcsón adni a jegyeiket, mint eddig – ezt mondta Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója a BBC-nek.

O’Leary szerint a cégnek nagymértékben meg kell emelnie a jegyárat a legalacsonyabb árú jegyeinél is, ami azt jelenti, hogy véget ér „a 10 eurós jegyek korszaka” (Magyarországon egyébként már a nyár elején ugyanekkora összeggel kellett emelnie a jegyárakat a Ryanairnek az extraprofitadó miatt).

Biztos, hogy a nagyon olcsó, promóciós jegyeinkkel – az egyeurós jegyekkel, 99 eurócentes jegyekkel, és a 9,99 eurós jegyekkel – nem fognak találkozni a következő években

– fogalmazott a Ryanair-vezér.

Michael O’Leary azt is hozzátette, hogy jelenleg átlagosan 40 euróért vásárolnak jegyeket tőlük, de a következő öt évben 50 euró környékére emelkedik az átlag a drágulás miatt. A vállalat vezérigazgatója ugyanakkor nem tart attól, hogy a növekvő árak miatt kevesebben utaznának repülővel a következő időszakban. 

A vállalat vezérigazgatója arról is beszélt a BBC-nek, hogy nekik viszonylag kevés járatot kellett lemondaniuk eddig 2022-ben a többi légitársasághoz képest (egy felmérés szerint ők mindössze a járatok 0,3 százalékát törölték, szemben a British Airways 3,5 százalékos és az Easyjet 2,8 százalékos járattörlési arányával). O’Leary ezt azzal magyarázta, hogy „részben szerencséjük volt, részben pedig bátrak voltak akkor, amikor tavaly novemberben az omikron-variáns tombolása közepette elkezdték toborozni és kiképezni az utaskísérő személyzetet.

Hozzátette azt is, hogy ezzel kapcsolatban „nemigen tud együtt érezni a repterek üzemeltetőivel, mivel már hónapokkal előre ismerhetik a menetrendet, és a földi kiszolgálószemélyzetnek, biztonsági őröknek (akiket a reptereknek kellene biztosítaniuk) sokkal kevesebb kiképzésre van szükségük, mint a repülőn lévőknek. 

Az interjúban nem került szóba a Ryanair extraprofitadós konfliktusa a magyar kormánnyal, amelynek a legutóbbi fázisa az volt, hogy a vállalat – Varga Judit igazságügyi miniszter szerint – 300 millió forintos pénzbírságot kapott egy fogyasztóvédelmi eljárásban. A Ryanair ezzel összefüggésben azt is közölte, hogy fellebbeznek, amint hivatalosan is értesítik őket a döntésről. 

(Borítókép: Thibaud Moritz/AFP)

Rovatok