Index Vakbarát Hírportál

Halálos fenyegetést kapott J. K. Rowling

2022. augusztus 14., vasárnap 07:08

J. K. Rowling vasárnap délután közölte, hogy támogatásra van szüksége, miután halálos fenyegetéseket kapott egy Meer Asif Aziz nevű pakisztáni férfitól amiatt, hogy az írónő leírta, mennyire elborzasztotta a Salman Rushdie elleni gyilkossági kísérlet híre.

A skót rendőrség vasárnap közölte, hogy vizsgálják a J.K. Rowling írónőnek címzett „online fenyegetésről” szóló bejelentést, miután a nő a Twitteren elítélte Salman Rushdie megkéselését.

A skót rendőrség szóvivője elmondta, „bejelentést kaptunk egy online fenyegetésről, és a rendőrök jelenleg is folytatják a vizsgálatokat”.

A brit szerző megrázó fenyegetést kapott egy Meer Asif Aziz néven létrehozott fiók felhasználójától, aki a Twitteren „diákként, társadalmi aktivistaként, politikai aktivistaként és kutatóként” írta le magát. Az „aktivista” Izrael elpusztításáról viccelődött a közösségi médiában, és „terrorista államnak” bélyegezte a Putyin által megtámadott Ukrajnát – valamint Pakisztán legfőbb geopolitikai riválisát, Indiát.

A Harry Potter könyvsorozat írója és a sajtószabadság aktivistája, J. K. Rowling a Twitteren közölte, mennyire megrázta a Salman Rushdie elleni támadás híre, és reméli, az író minél előbb felépül. Erre kapta a halálos fenyegetést, amit a kommentelő magyarázat és kertelés nélkül egy sorban tett közzé.

Rowling bejegyzése alatt Meer Asif Aziz azt a hozzászólást írta:

Ne aggódj, te leszel a következő.

Az írónő a Daily Mail szerint elárulta, hogy miután jelentette a fenyegetést a Twitteren, a közösségimédia-hálózat válaszul közölte, hogy a szélsőséges megszólaló nem sértette meg a szabályokat.

Az ezt követő bejegyzésében megköszönte a rajongók támogatását, és leírta, hogy a rendőrséghez fordult a halálos fenyegetés miatt.

(Borítókép: J. K. Rowling 2018. november 13-án. Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Rovatok