Index Vakbarát Hírportál

Egy férfire bízták a menstruációs ügyvezetői tisztséget

2022. augusztus 17., szerda 22:04

Skóciában elsőként neveztek ki tisztségviselőt a menstruációs ciklus méltóságának védelmére. Jason Grant, amiatt, hogy fiatalemberként vállalta a tisztség betöltését, kiváltotta a közösségi média felhasználóinak nemtetszését, mert szerintük egy nő alkalmasabb lenne a pozícióra.

Jason Grant új feladatkörében járja majd a régiót, hogy a menstruációs termékekhez való szabad hozzáférést hirdesse, és beszélgetéseket folytasson a menopauzáról is.

Kinevezésére azután került sor, hogy Skócia lett az első olyan ország, amely törvényt vezetett be az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférés kiszélesítésére. Spanyolországban idén májustól pedig évente három nap szabadság is jár a menstruáló nőknek. A közösségi médiában kritikusok azonban azt mondták, hogy a szerepet egy nőnek kellett volna kapnia.

Mi köze egy férfinak a menstruációhoz?

Az egyik felhasználó kifogásolta, hogy a menstruációs ciklus méltóságának tisztségviselője (Period Dignity Officer) férfi legyen, mivel a gender-tanulmányok azon dolgoznak, hogy a nők önmagukat képviselhessék az őket érintő kérdésekben. Neale Hanvey skót parlamenti képviselő pedig azt írta,

érthetetlen, hogy egy fiatal férfi, akinek nincs megélt tapasztalata a menstruációról, megfelelő személynek minősült arra, hogy a fejlődésnek ebben a sérülékeny szakaszában a pubertás előtt álló lányok szükségleteivel foglalkozzon.

Maya Oppenheim, az Independent munkatársa így nyilatkozott: „ez olyan, mint egy vicc. Jason Grant – Skócia első „menstruációs méltóságtisztviselője” – soha nem ismeri meg azt a megalázó érzést, amikor az iskolában azért piszkálják, mert menstruál, amikor nem engedheti meg magának, hogy megvegye a szükséges higiéniai termékeket, annak ellenére, hogy ezek rutinszerű dolgok”.

Az Index megírta, hogy Magyarországon a női higiéniai termékek sokak számára megfizethetetlenek, ezért a Jobbik politikusnője felhívást intézett a közösségi oldalán, hogy Skóciához hasonlóan ingyenessé tegyék a termékeket.

Rovatok