Index Vakbarát Hírportál

Lengyel külügyi bizottsági elnök: a lengyel–magyar barátság tovább él

2022. augusztus 26., péntek 07:54

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke a lengyelországi Krasiczynben zajló lengyel–magyar nyári egyetemen közölte: az ukrajnai háború nem írja felül a lengyel–magyar barátságot, a két nemzet stratégiai témákban továbbra is együttműködik.

Marek Kuchcinski elsősorban a két ország viszonyát is érintő, stratégiai fontosságú kérdésekről, témákról mondta el véleményét a rendezvénysorozat negyedik napján tartott, a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésen. Kiemelte, hogy a két nemzet hasonló álláspontot képvisel az Európai Unió jövőjét illetően, mint ahogy a tagállami szuverenitás fenntartása melletti küzdelemben is – áll az MTI közleményében.

Hasonló a hozzáállásunk a délről érkező migrációhoz, amely 2015-ben és 2016-ban elsősorban a magyarok számára jelentett erőpróbát

– mondta a lengyel külügyi bizottság elnöke, és kitért az uniós intézmények „válságával" szembeni hasonló nézőpontokra is.

Kuchcinski szerint az ukrajnai háborúval kapcsolatban megfogalmazott álláspontok különbözősége „nem árt a Lengyelország és Magyarország közötti, évszázadok óta fennálló stratégiai együttműködésnek”.

Kihívásnak nevezte a közép-európai információs politikát. „Az egyik miniszterelnök mond valamit, majd a sajtóban megjelenik egy kontextusából kiragadott szó vagy mondat, ez pedig nagy izgalmat kelt a másik országban, amelynek a miniszterelnöke kénytelen reagálni” – magyarázta, majd hozzátette: végül a teljes eredeti nyilatkozat elemzése után kiderül, hogy a reakció szükségtelen volt.

Nem igaz, hogy nagy ellentétek volnának közöttünk, ez csak a médiában, a kormányainknak nem kedvező, bizonyos körökben látszik így. A barátságunk tovább él, mert a két nemzet együttműködik

– hangsúlyozta Kuchcinski.

Felidézte továbbá, hogy a két ország konzervatív pártjainak képviselői már a lengyel Jog és Igazságosság párt 2015-ös kormányra kerülése előtt tisztázták, eltérő a viszonyuk Oroszországhoz, és az ukrajnai kisebbségi politikát érintő kérdésekben is mást gondolnak. 

A politikus szerint azonban Lengyelország és Magyarország is „azt szeretné, hogy Ukrajnában béke legyen”, és azt is megjegyezte, hogy a két ország lakosságarányosan azonos méretű humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök július végén sokkal kritikusabban és távolságtartóbban fogalmazott a lengyel–magyar viszonyról. Orbán Viktor tusványosi beszédét követően azt mondta: „Lengyelország és Magyarország útja elvált.”

Orbán Viktor Tusnádfürdőn mondott beszédében azt is kifejtette, hogy a két ország céljai azonosak, de míg a magyarok két szláv nemzet háborújának tekintik ezt a konfliktust, addig a lengyelek „úgy érzik, hogy ők is harcolnak benne”. A magyar kormányfő hozzátette: az ukrajnai háború sokkolta a lengyel–magyar együttműködést – emlékeztet a Polsat News.

A lengyel kormányfőhelyettesi posztról lemondó Jaroslaw Kaczynski – aki Orbán Viktor régi nagy szövetségese – márciusban még azt nyilatkozta: nem elégedett azzal az állásponttal, amelyet a magyar kormány képvisel az ukrajnai konfliktusban. Áprilisban viszont már megengedőbb volt, akkor ezt mondta: Magyarország a háború kitörése óta minden, Moszkva ellen javasolt szankciót támogatott, elítélte az orosz agressziót is, továbbá kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök soha nem hagyta cserben partnereit.

„Ha Ukrajna megvédi magát, Közép-Európa is megmenekül”

A varsói Waclaw Felczak Intézet által rendezett 5. nyári egyetem negyedik napján a lengyel kormányfőhelyettes, Jacek Sasin politikai kabinetfőnöke, Ryszard Madziar elmondta: a közép-európai térséget Keletről is, Nyugatról is érik hatalmi támadások. „Oroszország a cári, majd a sztálini időszakban is a térségünk meghódítására törekedett (…), Putyin Oroszországa is befolyást akar szerezni Európában. E törekvés ellensúlya a térségbeli együttműködés lehet.”

Az ukrajnai háborúról Madziar azt mondta: ha Ukrajna megvédi magát, és kivívja függetlenségét, akkor Közép-Európa is megmenekül.

A rendezvénysorozat pénteken szentmisével zárul a krasiczyni templomban.

(Borítókép:  Marek Kuchcinski. Fotó:  Karol Serewis/Gallo Images Poland/Getty Images)

Rovatok