Index Vakbarát Hírportál

Irán elhúzná az atomalkut

2022. augusztus 28., vasárnap 10:31

Irán közölte, hogy a nukleáris megállapodás megújítására irányuló európai uniós javaslatról folytatott viták az Egyesült Államokkal a jövő hónapig elhúzódnak.

Irán legalább szeptember 2-ig nem fog válaszolni a Biden-kormányzatnak a 2015-ös paktum megmentését célzó, Európai Unió által kidolgozott szöveggel kapcsolatos észrevételeire – közölte az állami Nour News vasárnap egy Twitter-bejegyzésben.

Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz szorosan kötődő Nour szerint Teherán továbbra is „szakértői szinten gondosan áttekinti az Egyesült Államok válaszát”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a következő napokban megszülethet a megállapodás a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA, ami iráni atomalku néven ismert) újjáélesztéséről – nyilatkozta pénteken Mihail Uljanov, a tárgyalások orosz állandó képviselője Bécsben.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, ennek fejében fokozatosan feloldották a Teheránnal szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot sújtó szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta a saját kötelezettségvállalásait, és többek között fokozta az urándúsítást.

Rovatok