Index Vakbarát Hírportál

Egyre súlyosabb természeti katasztrófák sújtják az Egyesült Államokat

2022. augusztus 29., hétfő 06:49

Az Egyesült Államok északnyugati részén kitelepítéseket kellett elrendelni az erdőtüzek terjedése miatt, délkeleten az árvizek Mississippi állam fővárosát fenyegetik.

Természeti katasztrófák sújtják az Egyesült Államok térségeit. Kaliforniát soha nem látott katasztrófa fenyegeti, miután egy részén rendkívüli állapotot hirdettek az erdőtűz miatt, és az északkeleti államok egyre súlyosbodó aszállyal küzdenek.

Az északnyugati Oregon állam Csendes-óceánhoz közeli erdőségeiben, Josephine megyében az erős szél miatt egyetlen nap alatt, péntekről szombatra megháromszorozódott a tűz által érintett terület nagysága, és megközelítette a 4500 hektárt. A körzeti rendőrség otthonaik elhagyására szólította fel a terület lakosait, életveszélyre és arra hivatkozva, hogy a mentőegységek nem biztos, hogy meg tudják közelíteni az otthonokat, ha azokat a lángok elérik.

Kate Brown, Oregon kormányzója életbe léptette a tűzvészhelyzeti tervet, ami anyagi forrásokat biztosít a lángok elleni védekezéshez. A területen egy villámcsapás lobbantotta lángra az erdőt augusztus 17-én. Oregon állam több területén összesen 30 helyen küzdenek a lángokkal.

Vészhelyzetet kellett hirdetni

Az ország délkeleti részén, Mississippi államban a rendkívüli áradások miatt kellett vészhelyzetet hirdetni. Az államot kettészelő Pearl folyó már számos házat és üzletet elöntött, több helyen kellett kitelepíteni a lakosságot. Az állam fővárosában, Jacksonban hétfőre várják a folyó tetőzését, a két évvel ezelőtti árvízi szint közelében, ami azt jelenti, hogy a belváros utcáit is elönti majd a folyó.

Tate Reeves kormányzó szombaton hirdetett rendkívüli állapotot, és egyelőre az MTI szerint arra szólította fel Jackson veszélyeztetett részein élőket, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására.

A figyelmeztetés szerint üzleti és lakónegyedek is veszélyben lehetnek. A helyi hatóságok homokzsákokat osztottak ki a lakosoknak, és arra kérték őket, hogy azokkal vegyék körbe ingatlanjukat.

Rovatok