Index Vakbarát Hírportál

Kudarcot vallhat Putyin legújabb mesterterve

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.08.30. 09:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Natalia Humenjuk, Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője szerint az ukrán csapatok ellentámadásba kezdenek Herszon déli régiójában. További részleteket nem közölt az új offenzívával kapcsolatban, de kijelentette, hogy Ukrajna sorozatos csapásokat mért Oroszország déli logisztikai útvonalaira, amelyek „kétségtelenül meggyengítették az ellenséget”. 

     Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij hétfő esti beszédében hozzátette: „Ha túl akarnak élni, itt az ideje, hogy az orosz hadsereg meneküljön. A megszállóknak tudniuk kell: kiszorítjuk őket a határra. A mi határunkig, melynek vonala nem változott.”

    Közben a brit hírszerzés szerint az ukrán erők fokozták a tüzérségi erőket délen.

  • Három technológiai cég, a finn Nokia, a svéd Ericsson és a svájci Logitech is bejelentette, hogy elhagyja az orosz piacot.

    A távközlési berendezéseket gyártó finn Nokia bejelentette, hogy bezárja legtöbb oroszországi vállalkozását. „Az év végére oroszországi alkalmazottjaink túlnyomó többsége elhagyja a Nokiát, és minden irodánkat kiürítjük” – mondta a cég szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hivatalos jelenlét mindaddig megmarad, amíg le nem zárulnak a kivonulással kapcsolatos jogi ügyek.

    A telekommunikációs berendezések svéd gyártója, az Ericsson is bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról. A cég az év végéig tervezi bezárni oroszországi képviseletét, és minden alkalmazottat elbocsát. Az Ericsson megerősítette, hogy az ügyfelekkel kötött szerződésekben vállalt minden kötelezettségüket teljesítik azok lejártáig.

    A svájci Logitech is megkezdte oroszországi tevékenységének a teljes felszámolását, miután a cég április 2-án bejelentette, hogy felfüggeszti berendezései szállítását Oroszországba.

    „Az oroszországi szállítások idei év eleji felfüggesztése után továbbra is szorosan figyelemmel kísértük a helyzetet. Sajnos a körülmények nem teszik lehetővé, hogy a korábbiaknak megfelelően üzleteljünk. Oroszországi munkatársainkat mindvégig támogattuk, azonban a bizonytalan helyzet miatt megkezdtük a fennmaradt oroszországi jelenlétünk felszámolását” – áll a cég közleményében.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6536 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 10 870-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 219 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 312-en, köztük 82 gyermek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

  • A Guardian értesülései szerint Oroszország azért küzd, hogy több katonát találjon az ukrajnai harcokhoz. A problémát a felső korhatár eltörlésével és a börtönökben történő toborzással próbálják orvosolni.

    Vlagyimir Putyin a múlt héten elrendelte, hogy a hadserege a következő év januárjáról mintegy 10 százalékkal, egy és negyed millió katonára bővüljön.

    Az Ukrajna megszállását követő jelentős visszaesések és súlyos veszteségek arra engedik következtetni a Pentagont, hogy a katonai toborzás nem feltétlen fogja hozni a várt eredményeket.

  • A zaporizzsjai atomerőműben tesz többnapos látogatást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hogy „megvédjék Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát”. A NAÜ vezetője, Rafael Grossi elmondta, hogy a csapata szerdától szombatig tartózkodik majd Ukrajnában, írja a Guardian.

    A Kreml szükségesnek nevezte a missziót, egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy az orosz csapatok elhagyják az atomerőműben kialakított állomáshelyüket. 

    Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy Ukrajna elvárása a NAÜ-küldöttség irányában az, hogy tárja a világ elé az összes olyan eseményt, amellyel megsértették a nukleáris biztonsági jegyzőkönyvet, hozzátéve, hogy Oroszország „nemcsak Ukrajnát, hanem az egész világot is nukleáris balesetveszélynek teszi ki”.

  • Komoly vereségeket szenvedtek az ukránok, miután támadást indítottak ellenük az oroszok Mikolajiv és Herszon régiókban, állítja Oroszország. Azt azonban elismerték a Guardian tudósítása szerint, hogy egy ukrán rakétatámadás következtében áram nélkül maradt a Herszon városától keletre található Nova Kahovka város, amely jelenleg orosz fennhatóság alatt áll.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei várhatóan még a héten ellátogatnak a zaporizzsjai erőműbe, mivel egyre nagyobb fenyegetést jelent egy esetleges atomkatasztrófa – értesült a CNN.

    Amint arról már beszámoltunk, a város közelében lévőknek jódtablettákat osztogatott a helyi hatóság, valamelyest enyhítve a sugárzás mellékhatásait.

  • Az UNIAN értesülései szerint az orosz megszállók rakétatámadást indítottak Zaporizzsja ellen.

    Ma este Oroszország rakétatámadással sújtotta Zaporizzsját, de az előzetes információink szerint személyi sérülés nem történt, jelentős károk pedig nem keletkeztek

    – jelentette Olekszandr Starukh, a Zaporizzsja Regionális Katonai Igazgatóság vezetője.

    Amint azt írta Telegram-bejegyzésében, minden erejükkel azon lesznek, hogy a károkat javítsák.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke figyelmeztette Oroszországot, hogy csapatai egészen a határig fogják visszaszorítani az orosz erőket – írja a Reuters.

    Visszanyomjuk őket a határig, a mi határunkig, amely nem változott a háború kezdete óta

    – mondta Zelenszkij éjszakai beszédében.

    Az ukrán csapatok Herszon közelében több területen is áttörték az orosz védelmi frontot  közölte hétfőn az elnök egyik főtanácsadója.

    Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a Herszon körül, és Mikolajiv közelében végrehajtott offenzíva sok áldozattal járt.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok