Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány Boris Johnson körül, erkölcstelen dolgokra használták a repülőjét

2022. szeptember 2., péntek 08:29

Egy jelentés szerint a leköszönő brit miniszterelnök, Boris Johnson hivatalos repülőgépét a köztisztviselők „részeges mulatozásra” használták szeptember elején, miközben csak egy tesztrepülésen voltak.

Számos tisztviselő csatlakozott a 91 perces, 1126 kilométeres repüléshez az Egyesült Királyság felett, mialatt alkoholos italokat is felszolgáltak „a repülésen szokásos étkeztetés mellett”, és az útnak tesztrepülésen kívül nem volt más célja, így mulatozásra használták.

A járat adatai szerint a miniszterelnök hivatalos gépe Stanstedből szállt fel, és a Lake District felé vette az irányt, mielőtt visszatért volna.

Hatalmas összeget költöttek a repülőgép átfestésére

Sky News-nak küldött kormányzati magyarázat szerint az Airbus és a légi közlekedési iparág szabályainak való megfelelés érdekében a repülőgépet szeptember 4-e előtt kellett átalakítani, majd karbantartási repülést végrehajtani rajta, különben jelentős tárolási költségeket jelentett volna.

A kormány nyilatkozata szerint a külügyminisztérium több köztisztviselőjének útjára azért volt szükség, hogy a repülőgép karbantartási felülvizsgálata után a repülőgép „továbbra is megfeleljen a miniszteri követelményeknek”.

Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere szerint ez a viselkedés jobb napokon is szégyenletes lenne, de az ország jelenlegi gazdasági válsága közepette szavakkal nem lehet kifejezni, hogy mennyire szégyenletes.

A RAF Voyager repülőgépét Boris Johnson és a királyi család közösen használja. A gépet szürkéről fehérre festették, és egy vitatott, 418 924 590 forint értékű átalakítás során angol zászlót is festettek a repülőgép függőleges vezérsíkjára.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Andrew Boyers/WPA Pool/Getty Images Hungary)

Rovatok