Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes videó a harctérről, így rohanják le az oroszokat az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.09.09. 11:32
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és az Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást – közölte az uniós tanács pénteken.

    A határozat értelmében mostantól az orosz állampolgárokra az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak.

    A szabályok értelmében egyebek mellett 35 euróról 80 euróra emelkedik a vízumkérelem díja, a kérelmezőknek több igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk, meghosszabbodik a vízumkérelem elbírálásának határideje, és szigorúbbá válnak a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását érintő szabályok – írta az MTI.

  • Az Open Source Intelligence (OSINT) oldalán osztottak meg két harctéri videót, amelyek azt mutatják be, hogy miként zajlik az ukránok ellentámadása keleten, a Harkivi területen.

    A felvételen az látható, amint egy ukrán oldalon harcoló gépesített egység egy villámgyors rajtaütést hajt végre az oroszok ellen. A támadásban külföldi légiósok is részt vettek, mivel a videóban angol nyelven kommunikálnak egymással a katonák. 

    Ugyanerről a támadásról készült egy másik felvétel is, egy másik kameraállásból:

    Elemzők szerint elsősorban az efféle gyors rajtaütésekkel nyomulhatnak előre az ukránok Keleten, a Harkivi területen.

  • A Harkivi területen zajló ukrán ellentámadásban elfoghatták Andrej Szicsevoj altábornagyot.

    Már korábban megjelent a hír, hogy az ukránok egy magas rangú foglyot is ejtettek az offenzívában. Az egyik fotó alapján az illetőt Andrej Szicsevojként azonosították,

    aki nem kisebb személy, mint az orosz nyugati katonai körzet parancsnoka.

    Az elfogásának hírét hivatalos forrásból még nem erősítették meg. Az viszont biztos, hogy az ellentámadásban az ukránok jelentős sikereket arattak, és sok helyen nagyon gyorsan nyomultak előre. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy tényleg a magas rangú parancsnokot fogták el. 

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6519-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7916-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 262 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • A lett kormány úgy döntött, hogy korlátozza a schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépését az országba – jelentette be Edgars Rinkevics, az ország külügyminisztere pénteken.

    A lett kormány úgy döntött, hogy korlátozza a schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok Lettországba való beutazását

    – írta Rinkevics Twitter-oldalán.

  • Kijevbe utazik Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke – jelentette be Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

    A szóvivő elmondta, Morawiecki több találkozón is részt vesz a háború sújtotta országban, ahol geopolitikáról, energiáról és az energiapiacról is tárgyal majd. 

    Piotr Müller szerint a lengyel miniszterelnök látogatása egy politikai gesztus Kijev felé. 

    Ez azt jelenti, támogatni fogjuk Ukrajnát ebben a nagyon nehéz helyzetben

    – fogalmazott a szóvivő a polsatnews.pl lengyel portál szerint. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy Ukrajna több mint 1000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az elmúlt héten.

    Csütörtöki esti beszédében Zelenszkij így fogalmazott:

    Hőseink már több tucat települést felszabadítottak. Ma ez a mozgalom folytatódott, és újabb eredmények születtek. Összesen több mint ezer négyzetkilométernyi területünket szabadítottuk fel szeptember 1-je óta.

    A továbbiakban köszönetet mondott mindenkinek, aki a fegyveres erőknél és a területeket visszafoglaló haderőben szolgál. Elismerte az Egyesült Államok által csütörtökön bejelentett 675 millió dolláros katonai segélyt, valamint azt az egymilliárd dollárnyi támogatást, amelyet Ukrajna több európai ország segélycsomagjából kap.

    „Partnereink minden egyes támogató lépése valódi hatással van államunk és egész Európa erejére az orosz terror elleni védekezésben” – mondta Zelenszkij a Guardian szerint.

  • Belgium nem ért egyet azzal, hogy csak az Oroszországból származó gáz árát korlátozzák, mivel ez „tisztán politikai” döntés, ezért minden importált gáz árának felső határát vezetné be – mondta Alexander de Croo belga miniszterelnök, csütörtök este megjelent interjújában.

    Csak az orosz gáz korlátozása pusztán politikai cél

    – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy nem lát többletértéket egy ilyen döntésben.

  • Az ukrajnai háború elől szeptember 8-án 117 ember, köztük 34 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség honlapján. 

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Az európai villamosenergia- és gázpiac összeomlott és nem működik, ezért meg kell reformálni – jelentette ki Robert Golob szlovén miniszterelnök csütörtökön.

    Az európai gáz- és árampiac a szó szoros értelmében összeomlott, és nem működik. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni vele, hanem meg kellene reformálni

    – mondta a politikus.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írja, a Szlovén Sajtóügynökség szeptember 1-jén arról számolt be, hogy Franciaország és Szlovénia az energiaárak stabilizálására közös kezdeményezést készít elő, melyben megfogalmazzák az energiaválság elleni javaslataikat.

  • Aknának ütközött és a robbanás következtében megsérült egy román aknászhajó a Fekete-tengeren – közölte csütörtök este a román haditengerészet.

    A Locotenent Dimitrie Nicolescu aknászhajót éppen azért vezényelték a térségbe, mert csütörtök délben a tengeri olaj- és gázszondákat kiszolgáló GSP társaság egyik hajója azt jelentette, hogy sodródó tengeri aknát észlelt 45 kilométernyire északkeletre Konstancától.

    Az aknászhajó késő délután találta meg a gyanús szerkezetet, de a kedvezőtlen időjárás és a kétméteres hullámok nem tették lehetővé, hogy az aknabegyűjtésre kiképzett búváregység motorcsónakkal megközelítse, beazonosítsa és hatástalanítsa a hajózást veszélyeztető aknát. Bár sötétedés után megtették az előírt óvintézkedéseket,

    a viharban sodródó akna az aknászhajó hátsó részének csapódott, felrobbant és kisebb léket ütött a merülési szint közvetlen közelében.

    Hozzátették: a 75 tagú legénység egyetlen tagja sem sérült meg és nincs veszélyben. A hajó nem süllyed, a fedélzeten nem keletkeztek súlyos károk, a haditengerészet parancsnoksága pedig egy másik hajót is a helyszínre küldött, hogy segítséget nyújtson és bevontassa a sérült aknászhajót, amelynek megsérült a hajtóműve is.

    A közlemény azt is felidézi: az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete, február 24-e óta ez volt a harmadik küldetés, amikor sodródó akna hatástalanításához riasztottak román aknászhajót.

  • Ukrajna közölte, hogy visszafoglalt egy keleti regionális várost az orosz erőktől a kijevi hadsereg ellentámadási kísérletének egyik sikeres akciójaként, amelyet az orosz invázió során elvesztett területek visszaszerzésére indított.

    Az ukrán elnök közölte, hogy a 27 ezer lakosra becsült lakosságú Harkiv megyei Balaklija városát visszafoglalták, amely március elején esett el, és került az orosz erők kezére.

    Minden úgy van, ahogyan lennie kell. Ukrán zászló egy szabad ukrán városban, szabad ukrán égbolt alatt

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Moscow Times szerint.

  • Az orosz elnök kritikusaiként élők életének „brutális valóságát” tárta fel Ilja Jasin aktivista levélben, amelyet börtöncellájából írt.

    Ilja Jasin elmondása szerint mindig is tudta, hogy szabad emberként gyorsan fogy az ideje, amíg Oroszországban bíráló hangot üt meg az orosz elnökkel szemben. Az orosz ellenzéki politikus elhatározta, hogy a hátralévő heteket és hónapokat arra használja fel, hogy elmondja polgártársainak az általa megtapasztalt igazságot az ukrajnai háborúról, a The Timesnak nyilatkozva kifejtette:

    Putyin kritikusai választhatnak: menekülnek Oroszországból vagy börtönben rohadnak meg.

    Március elején, nyolc nappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, Putyin új törvényt fogadott el, amely bűncselekménynek minősítette az orosz hadsereg akcióiról szóló „álhírek” terjesztését. A vád maximum 15 év letöltendő börtönbüntetéssel jár.

    A törvény elfogadása óta eltelt hat hónap alatt több embert vád alá helyeztek a törvény alapján. A The Times szerint több ezer ellenzéki aktivista és újságíró hagyta el Oroszországot, hogy egy másik narratívát is megoszthassanak a világgal Oroszországgal kapcsolatban, mint amit Vlagyimir Putyin támogatói hangoztatnak.

  • Az ukrán fegyveres erők vezárkara közölte: a harkivi ellentámadás alatt közel 50 kilométert haladtak előre a katonák három nap leforgása alatt.

    A jelentés szerint „néhány ellenséges egység jelentős károkat szenvedett”. Mint írták, az orosz megszállók két településre – Vilyhuvatkára és Borodojárszkéra – próbálják szállítani sérült katonáikat.

    A megszállók közül többen dezertálnak, és megpróbálnak visszatérni Oroszország területére – olvasható még a jelentésben, amely szerint naponta legalább 15 ilyen esetről tudnak.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok