Index Vakbarát Hírportál

„Az oroszoknak nem szabadna könnyen bejutniuk az Európai Unióba”

2022. szeptember 11., vasárnap 09:31

Több mint a duplájára emelkedik az uniós vízum illetéke az orosz turisták számára, ráadásul az eljárás az eddiginél körülményesebb és hosszadalmasabb lesz.

Az Európai Unió azt javasolja, hogy drágítsák meg és nehezítsék meg az orosz állampolgárok számára az EU-vízum megszerzését. Ezzel párhuzamosan megnyúlik a kérelmezési folyamat is. Az egyszeri beléptetésre feljogosító engedély illetéke a brüsszeli javaslat szerint 35 euróról 80-ra, azaz durván 32 ezer forintra emelkedne.

Az új eljárási rend mindaddig érvényben marad, amíg Moszkva folytatja az Ukrajna elleni agressziós háborúját – közölte az Európai Bizottság. 

A februárban kezdődött invázió óta több mint egymillió orosz utazott az uniós országokba – emlékeztetett a BBC. Oroszország „teljesen aláásta” azt a bizalmat, amelyre az EU és Oroszország közötti érvényes vízummegállapodás épült – érvelt Margarítisz Szhinász, a bizottság egyik alelnöke. Az eddigi egyezménnyel összhangban az oroszok 15 éven át egyszerűsített eljárás keretében kaptak uniós vízumot. 

A vízummegállapodást fel kell függeszteni, mivel Oroszországgal „nem lehet a szokásos módon üzletelni” – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

There can be no business as usual with Russia.

We propose to fully suspend the EU Visa Facilitation Agreement and not to recognise Russian passports issued in occupied ** regions.

Visa facilitation is a token of trust, which Russia's war of aggression has completely shattered

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 6, 2022

A döntést megelőzően az uniós külügyminiszterek már korábban elvben egyetértettek a Moszkvával fennálló vízummegállapodás felfüggesztéséről.

Az unióba utazni nem emberi jog

A terv kompromisszumos megoldásként született, mivel Ukrajna és néhány EU-tagállam általános beutazási tilalmat szorgalmazott, míg mások – például Franciaország, Németország, Görögország és Ciprus – ellenezték a radikális lépést.

Néhány Oroszországgal határos uniós ország már megszigorította a határellenőrzést, és korlátozta az oroszok beutazását. Finnország, amelynek 1300 kilométeres a közös határa Oroszországgal, a tizedére csökkentette az oroszok számára kiadott turistavízumokat.

„Ez nem jó hír azoknak az oroszoknak, akik szeretik Finnországot” – mondta egy 44 éves orosz turista, aki a családjával látogatott a honfitársai körében népszerű Imatrankoski-zuhataghoz. „Ugyanakkor megértjük a finn kormányt” – tette hozzá Mark Kosik, aki felhívta a figyelmet, hogy hazájában olyanok is élnek, akik nincsenek elragadtatva a háborútól.

Nem minden orosz támogatja Putyint. Ezt a finn kormánynak és az embereknek tudniuk kell

– mondta Kosik.

„Európába látogatni nem emberi jog, hanem privilégium, így ideje véget vetni az Oroszországból érkező turizmusnak” – osztotta meg például véleményét Kaja Kallas észt miniszterelnök hetekkel ezelőtt.

Stop issuing tourist visas to Russians. Visiting #Europe is a privilege, not a human right. Air travel from RU is shut down. It means while Schengen countries issue visas, neighbours to Russia carry the burden (FI, EE, LV – sole access points). Time to end tourism from Russia now

— Kaja Kallas (@kajakallas) August 9, 2022

Az EU döntése megnehezíti az orosz utazók életét – ismerte el a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov ugyanakkor a javaslatot „egy újabb nevetséges döntésnek” nevezte a folyamatos abszurditások sorában.

Az indítvánnyal összhangban az EU-ba utazó orosz állampolgárok a következőkkel szembesülnek a vízumkérelem során:

A tagállamok tagadják meg a megszállt Ukrajnában kiállított orosz útlevelek elismerését – ezt is kezdeményezte az Európai Bizottság külön javaslatában.

„Az oroszoknak nem szabadna könnyen bejutniuk az Európai Unióba. Turistaként az EU-ba utazni nem emberi jog” – ismételte meg lényegében az észt miniszterelnök véleményét Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa.

(Borítókép: Finnország és Oroszország közötti imátrai határátkelő 2022. május 25-én. Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

Rovatok