Index Vakbarát Hírportál

Nagy lépésre szánta el magát az EU, így védekeznek a globális erdőirtás ellen

2022. szeptember 13., kedd 16:53

Az Európai Unió új jogszabály elfogadását sürgeti a globális erdőirtás megfékezésére, amely biztosítaná a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők elpusztításához.

A vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk az unióban forgalmazott termékek előállításához nem volt szükség erdőterületek kiirtására – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló uniós bizottsági jogszabálytervezetről kedden elfogadott álláspontjukban.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 453 szavazattal, 57 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az új jogszabály a vállalatok számára kötelezővé tenné annak ellenőrzését, hogy az általuk árult termékeket nem kiirtott erdők helyén vagy leminősített földterületen termelték.

A jogszabály biztosítaná a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, többek között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához. Az unió ezzel is csökkenthetné az éghajlatváltozásban és a biológiai sokféleség csökkenésében játszott saját szerepét – adta hírül az MTI.

A vállalatoknak kötelezően ellenőrizniük kell a kockázatos termelőket, beszállítókat

Az Európai Bizottság javaslata szarvasmarhákra, kakaóra, kávéra, pálmaolajra, szójára és fára, illetve az ezekből előállított termékekre, például a bőrre, a csokoládéra vagy a bútorra vonatkozik. Az Európai Parlament ezek mellett a sertés-, kecske-, birka- és baromfihúst, a kukoricát, a gumit, a faszenet és a nyomtatott papírtermékeket is felvenné a listára.

A jogszabálytervezet nem tilt be árucikkeket, nem helyez tiltólistára származási országokat. Azonban a vállalatoknak kötelezően gondoskodniuk kell arról, hogy átvilágítsák szállítási láncaikat és ellenőrizzék a kockázatos termelőket, beszállítókat.

A képviselők ahhoz is ragaszkodtak, hogy a termékek nem származhatnak 2019. december 31. után kiirtott erdők területéről. Az Európai Bizottságnak a jogszabálytervezet életbe lépését követő fél éven belül átlátható értékelést kell végeznie, és alacsony, közepes és magas kockázatot jelentő csoportba kellene sorolnia az országokat – áll az EP állásfoglalásában.

Magyarországon nem tabuk a védett erdők

Mint ismeretes, a magyar kormány az Alaptörvényben meghatározott jogalkotói hatáskörében, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményei miatt nemrég módosította a tűzifa-kitermelés szabályait.

Ennek értelmében az egyik legfontosabb változtatás az, hogy a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korábbi jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni. Így könnyebben lehet majd tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet, illetve a fiatalabb fák is kivághatók lesznek.

Nagy István agrárminiszter közölte: a megjelent dokumentum nem írja felül az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit. Erről ide kattintva olvashat.

Később arról is beszámoltunk, hogy az ellenzék megtámadta az Alkotmánybíróságon a fakitermelős rendeletet, erről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Dimas Ardian / Getty Images)

Rovatok