Index Vakbarát Hírportál

Ex-védelmi miniszter: Az oroszok ledobhatják az atomot

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.09.13. 10:21
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Állami Határőrszolgálat szeptember 13-án „Volcsanszk hazatért” felirattal videót tett közzé, amelyen ukrán katonák mutatják, amint orosz zászlókat és feliratokat távolítanak el a város épületeiről. Volcsanszkot a háború első napjaiban szállták meg az orosz erők.

  • Kijev elvben nem utasítja el a béketárgyalások ötletét, de csak abban az esetben vesz részt rajtuk, ha szóba kerül Ukrajna területi integritásának teljes helyreállítása – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBC Ukrajinának adott interjújában.

    Kuleba hozzátette: „Minél több győzelmet ér el Ukrajna, annál nagyobb figyelmet fognak fordítani erőfeszítéseinkre, és annál motiváltabbak lesznek partnereink Ukrajna támogatásában.”

  • A város és a környező régió áramellátása megszűnt, amikor egy tartalék áramvezeték meghibásodott. Harkiv villamosenergia-infrastruktúrája továbbra is nagy terhelésnek van kitéve, miután szeptember 11-én este orosz csapások érték, közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője.

  • A kitüntetett ukrán művész, Olekszandr Sapoval meghalt az ukrán háborúban. Az Ukrán Nemzeti Opera szólistája a Donyecki területen lévő Majorszk falu közelében sérült meg életveszélyesen szeptember 12-én, írja az Unian hírügynökség.

  • Az ukrán civil szervezetek vezetőinek egy csoportja szerint a villamosenergia-ellátás átfogó leállítása Oroszország stratégiájának része, és sürgetik az Egyesült Államokat, hogy növeljék az országnak nyújtandó támogatást, hogy még a tél előtt maximalizálják a közelmúltban elért eredményeket − írja az Agence France-Presse alapján a The Guardian

    Kelet-Ukrajna nagy részén vasárnap áramszünet lépett életbe, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Moszkva szándékos támadásait tette felelőssé, mivel Kijev meglepő győzelmeket ért el a harctéren.

    Hanna Hopko, aki a civil szervezeteket tömörítő Nemzetközi Központ az Ukrán Győzelemért nevű ernyőszervezet vezetője a German Marshall Fund of the United States újságíróinak nyilatkozva elmondta, hogy

    Putyin tényleg úgy gondolja, hogy sem Ukrajna, sem Európa nem fogja túlélni ezt a telet. Ezt reméli, és ez az a központi pillér, amely köré a fenyegetéseit építi. 

  • A brit védelmi minisztérium szerint Oroszországnak évekig is eltarthat, mire újjáépíti egyik legtekintélyesebb harckocsizó egységét a Harkivi régióból való visszavonulás után.

    Legutóbbi hírszerzési tájékoztatójában a minisztérium azt közölte, hogy az 1. számú harckocsizó hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, így Oroszország hagyományos katonai erői „súlyosan meggyengültek”.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 53 300 orosz katona esett el, az elmúlt napon 350 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2175 tankot,
    • 4662 páncélozott harcjárművet,
    • 1279 tüzérségi rendszert,
    • 311 rakétavetőt,
    • 165 légvédelmi berendezést,
    • 244 repülőgépet,
    • 213 helikoptert
    • és 3469 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 904 hadműveleti és taktikai drónt, 117 egység speciális felszerelést és 233 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az ukrán hadsereg szerint a megszállt Herszon közelében a Dnyeper folyón átívelő Antonivszkij híd (ami az orosz csapatok utánpótlása szempontjából kulcsfontosságú átkelő) használhatatlanná vált az orosz hadsereg számára – írja a Guardian.

    Az ukrán déli műveleti parancsnokság beszámolója szerint az ukrán haderő egy orosz harckocsit és több páncélozott járművet is megsemmisített.

  • Hétfőn az orosz megszállók öt civilt öltek meg a Donyecki régióban, ezt Pavel Kirilenko, a donyecki katonai-polgári közigazgatás elnöke mondta. Kirilenko szerint további 10 ember megsebesült a támadásokban.

    Korábban az Unian hírügynökség arról írt, Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az inváziós erőket, hogy szeptember 15-ig foglalják el az egész Donyecki régiót.

  • Kazettás lőszerekkel bombázták az oroszok Nikopolt, a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ne közelítsék meg a fényképen látható tárgyakat – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Jevtegnyij Jevtusenko, a regionális katonai közigazgatás vezetője a Telegramon azt írta, hogy az Állami Sürgősségi Szolgálat információi szerint az orosz erők az Uragan MLRS kazettás lőszereit használták. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóbeszédében elmondta, hogy szeptember eleje óta Ukrajna több mint 6000 négyzetkilométernyi területet szabadított fel az ország keleti és déli részén az orosz megszállás alól.

    Zelenszkij beszámolója szerint ennyivel nem érik be, és az ukrán ellentámadás tovább folytatódik.

  • Magyarország területére 2022. szeptember 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5894 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5308 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 12-én 87 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű második tartalék áramvezetékét, ami lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy az egyik vezetéket tartalékban tartsa, míg a másik a reaktor hűtéséhez és más alapvető biztonsági funkciók ellátásához szükséges külső áramot biztosítja az erőmű számára a leállás alatt – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

    A fejlemények ellenére Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hangsúlyozta, hogy a háborús övezet közepén található erőmű nukleáris biztonsági és védelmi helyzete továbbra is bizonytalan. A fő áramvezetékek leálltak, így a létesítmény jelenleg nem szolgáltat áramot a háztartásoknak és gyáraknak.

  • Ahogy az orosz erők kiszorulnak Harkiv területéről az ukrán ellentámadás közepette, sokan közülük visszatérnek Oroszországba – mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő amerikai katonai tisztviselő.

    Az orosz erőkről szóló jelentések, amelyek szerint a katonák hátrahagyják felszerelésüket, „az orosz parancsnokság és irányítás szervezetlenségére utalhatnak” – mondta a tisztviselő.

  • A zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolásához három alapvető feltétel teljesülése szükséges, amelyekkel a hivatalos Kijev kész egyetérteni: a létesítmény orosz megszállásának megszüntetése, területének demilitarizálása és irányításának visszaadása Ukrajnának – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

    A diplomata arra reagált, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfői bécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: „látta jelét” annak, hogy Ukrajna és Oroszország is beleegyezne egy „nukleáris biztonsági és védelmi övezet” kialakításába az orosz megszállás alá került atomerőmű körül.

    A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságának szavatolása csakis a megszállás megszüntetése, a létesítmény demilitarizálása és Ukrajna ellenőrzése alá történő visszahelyezése után lehetséges. A NAÜ minden erőfeszítésének e cél elérésére kell irányulnia. Bármely más megoldás nem kényszeríti rá Oroszországot arra, hogy abbahagyja veszélyes játékát

    – hangsúlyozta Nyikolenko az MTI szerint.

    Az atomerőmű helyzete augusztus elején került reflektorfénybe, miután az orosz hadsereg elkezdte az erőmű és környéke lövetését. Oroszország azzal az ürüggyel utasítja vissza a létesítmény demilitarizálására irányuló felhívásokat, hogy „meg kell védenie” a provokációktól, és Ukrajnát okolja az ágyúzásért. Az erőműben tett látogatásuk után a NAÜ szakértői jelentésükben megerősítették, hogy Oroszország „katonákat, valamint harci járműveket és felszereléseket” telepített a nukleáris létesítménybe.

  • Újabb fordulópontjához érkezhet a háború, miután az orosz erők jelezték, felhagynak a Harkiv megyei területek védelmével, mondták amerikai és nyugati tisztviselők a Washington Postnak.

    Hozzátették: Ukrajna ellentámadása növeli a nyomást Oroszországon, hogy erősítse meg a katonai személyi állományt az országban. Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő szerint Oroszország „gyengeségei lelepleződtek”, és szerinte az inváziós erők nem rendelkeznek komoly tartalékokkal.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok