Index Vakbarát Hírportál

Megdicsérte Magyarországot a Kreml szóvivője

2022. szeptember 19., hétfő 13:31

Nagyra értékelik, hogy Magyarország „szuverén álláspontot” képvisel sok kérdésben az Európai Unión belül – ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

A TASZSZ hírügynökség szerint Peszkov arról beszélt riportereknek egy videóhíváson, hogy szoros figyelemmel kísérik a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós források lehetséges elvonása miatt kialakult konfliktust.

A szóvivő ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: „Magyarország az Európai Unió tagja marad, de néha vannak konfliktusaik természetesen. Ami ezt a döntést [az uniós források elvonását] illeti, muszáj megvárnunk, hogy a fejlemények kibontakozzanak, mivel egyes jelentések szerint Budapest egy megállapodási tervezeten dolgozik.” Dmitrij Peszkov ezután hozzátette:

Magyarország szuverén álláspontot képvisel sok kérdésben, ezt mi nagyra értékeljük. 

Arra a kérdésre, hogy a Kreml miként reagálhat, ha Magyarország feladja a „semleges” álláspontját az Oroszországot érintő szankciókkal szemben, Dmitrij Peszkov azt mondta: egyelőre erre nem tudnak válaszolni, minden azon múlik, hogy a gyakorlatban milyen változások mennek végbe.

Mindeközben alig néhány órája derült ki, hogy a magyar kormány nemrég megvétózott egy, az oroszokat érintő lépést az unióban.

(Borítókép: Dmitrij Peszkov. Fotó: Sputnik / Sergey Bobylev / Reuters)

Rovatok