Index Vakbarát Hírportál

Már Londonban is összecsaptak a Mahsa Amini halála miatt tüntetők a rendőrökkel

2022. szeptember 26., hétfő 14:46

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Irán londoni nagykövetsége előtt, egyesek azt skandálták, hogy „halál az iszlám köztársaságra”.

Többtucatnyi tüntető gyűlt össze vasárnap délután Londonban, hogy az iráni rezsim ellen tiltakozzanak, miután a 22 éves Mahsa Amini meghalt a rendőrség őrizetében − írja a Sky News

A városi rendőrség szerint öt rendőr súlyosan megsérült, és 12 embert letartóztattak az iráni nagykövetség előtt.

Mint azt megírtuk, egy 22 éves nő meghalt egy iráni kórházban néhány nappal azután, hogy a rezsim erkölcsrendészete őrizetbe vette, mert nem viselt hidzsábot.

Az egyik felvételen látható, amint két rendőr a földre kényszerít egy tüntetőt, aki áttörte a rendőrség vonalát.

A rendőrség szerint a rendbontások kezdetben a nagykövetség közvetlen közelében törtek ki, majd a Marble Arch és a Maida Vale felé haladtak, ahol az Angol Iszlám Központ volt a célpont.

Karen Findlay parancsnok elmondta:

Tiszteletben tartjuk az emberek jogát a békés tiltakozáshoz, és mindig együttműködünk a szervezőkkel, hogy ezt lehetővé tegyük, de nem tűrjük az embereink elleni indokolatlan támadásokat, mint amilyeneket ma láttunk, vagy az olyan tiltakozást, amely más közösségek biztonságérzetét elbizonytalanítja. Ma este rendőrök kerültek kórházba, mert megtámadták őket.

Korábban az iráni külügyminisztérium bekérette Nagy-Britannia nagykövetét a „londoni fárszi nyelvű médiumok által teremtett ellenséges légkör miatt”.

Iránban már a tizedik egymást követő éjszakán zajlanak tüntetések, hogy tiltakozzanak Mahsa Amini halála miatt.

Hivatalosan legalább 41 ember halt meg a zavargások kezdete óta, főként tüntetők, de a biztonsági erők tagjai is. A Guardian forrásai szerint a valós szám ennél magasabb.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) csoport vasárnap este azt mondta, hogy a halálos áldozatok száma legalább 57, de megjegyezte, hogy a folyamatos internetkimaradások miatt egyre nehezebb megerősíteni a halálos áldozatok számát, miközben a nők által vezetett tüntetések több városra is kiterjedtek.

(Borítókép: Tüntetők az iráni rezsim ellen tiltakoznak Londonban 2022. szeptember 24-én. Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters)

Rovatok