Index Vakbarát Hírportál

Japán állami temetéssel búcsúztatja a meggyilkolt Abe Sinzót

2022. szeptember 27., kedd 10:19

Japán kedden állami temetéssel tiszteleg a meggyilkolt volt miniszterelnök, Abe Sinzó előtt, aki az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője volt. A temetés megosztotta a társadalmat, tüntetésekkel tiltakoztak az állampolgárok, miközben a kormány milliárdokat költ a szertartásra.

A volt kormányfő hivatalos állami temetését szeptember 27-én tartják, bár a japán közvéleményben még abban a kérdésben sem volt egység, hogy valóban szükség van-e az állami ceremóniára

Több százan tüntettek Abe Sinzó temetése ellen, akit július 8-án egy kampányrendezvényen meggyilkoltak. Halála után lelepleződött a kapcsolat az általa egykor vezetett kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) politikusai és a szektának nevezett Egyesítő Egyház között. A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio támogatottsága az eddigi legalacsonyabb szintre süllyedt, Kisida Fumio bocsánatot kért, és megfogadta, hogy megszakítja a párt és az egyház közötti kapcsolatokat.

Abe Sinzó állami temetése 1967 óta az első ilyen esemény, amely ellen azonban továbbra is tiltakoznak, mivel a nagyjából 4,74 milliárd forint költséget az állam állja, miközben az átlagpolgárok gazdasági nehézségekkel néznek szembe. Abe – aki napokkal a merénylet után zárt körű temetésben részesült – állami temetése az első a korábbi miniszterelnök, Shigeru Yoshida 1967-es temetése óta – írja a Reuters.

Felkészülnek mindenfajta erőszak ellen

A keddi szertartásra mintegy 4300 embert várnak, és legalább 48 jelenlegi vagy volt kormányzati személyiséget, köztük Kamala Harris amerikai alelnököt és Narendra Modi indiai miniszterelnököt. Kisida a temetés megrendezésének másik okaként a nemzetközi vezetőkkel való találkozás lehetőségét említette. A Hetek csoportjából (G7) az egyetlen vezető, aki csatlakozott volna, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök lemondta a részvételt egy természeti katasztrófa miatt.

A szertartás 14 órakor kezdődik, Abe hamvait a helyszínre viszik, és egy díszőrség 19 lövést ad le egy ágyúból. A Budokanban, amely inkább koncerthelyszínként ismert, Abe nagy méretű, fekete szalaggal átkötött portréja lóg egy zöld, fehér és sárga virágokból álló pad fölött. A közelben egy fényképfal mutatta, amint a G7-országok vezetőivel sétált, gyerekekkel fogott kezet, és katasztrófa sújtotta területeket látogatott meg.

Több tízezer rendőrt vezényelnek ki, a közeli utakat lezárják, sőt néhány iskolát is bezárnak a biztonság érdekében. Abét egy házi készítésű fegyverrel lelőtte egy férfi, aki a rendőrség szerint az Egyesítési Egyházat vádolta a családja elszegényítésével.

(Borítókép: Abe Sinzó állami temetése 2022. szeptember 27-én a tokiói Budokanban. Fotó: Takashi Aoyama/Getty Images)

Rovatok