Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajna már de facto a NATO tagja lett – jelentette ki az ukrán védelmi miniszter. Az ukrán hadsereg több mint 300 NATO-szabványt sajátított el, ezáltal Ukrajna már de facto tagja lett a Szövetségnek, már csak de jure nem – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Telemaraton adásában.

    Ukrajna több, mint 300 NATO-szabványt sajátított el. A háború hat hónapja alatt NATO-fegyverek használatát tanultuk meg, méghozzá nagyon összetettekét. 155-ös kaliberű tüzérségi rendszereket, rakétasorozatvetőket, Gepard légelhárító ágyukat és még sok mást 

    – jegyezte meg Reznyikov, hozzátéve, hogy Ukrajna védelmezői a harctéren is sikeresen alkalmazzák a NATO-fegyvereket – írja az Aspi News

  • Ukrajna okolható a Krími hídon történt incidensért – jelentette ki Telegram-csatornáján Vlagyimir Konsztantyinov, a krími államtanács elnöke. 

    Most van mire büszkének lenniük: 23 év vezetésük alatt nem sikerült figyelemre méltót építeniük a Krím-félszigeten, de sikerült megrongálniuk az orosz hidat...

    – írta a bejegyzésben az államtanács elnöke, kiemelve: haladéktalanul felszámolják és helyreállítják a károkat. 

  • Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kormánybizottságot hozott létre a Krími hídon kialakult vészhelyzet miatt – számolt be Dimitrij Peszkov, az államfő sajtótitkára szombaton. 

    Az elnök utasította a minisztereket, hogy alakítsanak kormánybizottságot a történtek okainak feltárására és a következmények mielőbbi felszámolására

    – mondta a TASzSz orosz állami hírügynökség szerint Peszkov, hozzátéve: a helyszínre Vitalij Szaveljev, az orosz közlekedési minisztérium vezetője és Alekszandr Kurenkov vészhelyzeti miniszter érkezett meg. 

  • Az orosz főváros tverszki kerületi bírósága pénteken az ügyészség indítványára elrendelte az Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központ moszkvai irodájának közcélú kisajátítását – ismertette az illetékes törvényszék.

    Az Oroszországban tavaly felszámolt jogvédő szervezetet mindössze pár órával korábban tüntették ki az idei Nobel-békedíjjal Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja mellett. A Memorial közölte, hogy a bírósági döntés ellenére folytatja harcát az emberi jogokért és ünnepelni fogja kitüntetését – írja az MTI.

    A Memorial szándéka és hivatása az emberekről, a történelemről, az elnyomás áldozatainak nyújtott segítségről és az állami erőszak elleni küzdelemről szól

    – olvasható a szervezet állásfoglalásában, amely hozzátette, hogy az oroszországi jogvédők erős nyomásnak vannak kitéve.

    A tverszki kerületi bíróság megállapítása szerint viszont a jogvédő szervezet részese volt náci háborús bűnösök rehabilitálásának, aláásta az orosz hatóságok tekintélyét, és hamis képet festett a Szovjetunióról.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök hetvenedik születésnapja alkalmából gratuláció jelent meg Berlinben a Reichstag falán. A feliratot kivetítő segítségével jelenítették meg az épület falán – írja az Around World Journal.  

    Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy észhez térítse a forrófejű nyugatiakat. Boldog születésnapot annak az embernek, aki megváltoztatja a világot

    – írta az orosz felirat. 

  • Október 7-től ismét működik Mariupol kikötője – számolt be pénteken Vitalij Hocenko, a donyecki régió oroszok által kijelölt vezetője.

    Andrej Csertkov, a de facto köztársaság szén- és energiaügyi minisztere a TASzSz-nak adott interjújában pénteken azt mondta, a kikötőt a donyecki régióban bányászott szén exportjára tervezik használni. Hozzátette: a kikötő már készen áll a teher- és személyszállító hajók fogadására.

  • Víz alá került a Kercsi-híd egy része, miután kigyulladt egy üzemanyagtartály szombat reggel. A Krím-félsziget Fekete-tengeren átívelő hídjáról számos videófelvétel került ki a közösségimédia-platformokra. A híd az oroszok számára stratégiai fontosságú, ugyanis ezen keresztül érkezik az utánpótlás a déli fronton harcoló orosz katonák számára.

    A legfrissebb felvételek szerint a tűz a híd vasúti részét borította el, azonban az autópálya is jelentősen megrongálódott, egy része víz alá került.

  • Az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője, Rafael Grossi a jövő hét elején Oroszországba utazik, hogy megbeszéléseket tegyen az oroszok által megszállt ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű körüli védőzóna felállításáról – áll a hivatal közleményében.

    A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) korábban közölte, hogy Grossi a héten Kijevbe és Moszkvába utazik. Csütörtökön Kijevben járt – írja az Al Jazeera.

  • Mint arról korábban beszámoltunk, kigyulladt egy üzemanyagtartály a Kercsi-híd egy szakaszán szombat reggel.

    A lángokban álló szakaszról már több felvétel is kikerült a közösségimédiába. Kercs polgármesterének beszámolója szerint a hídon teljesen lezárták a forgalmat, az ott rekedt autósoknak pedig vízzel és vécével ellátott parkolóhelyet alakítottak ki a hatóságok.

    Egy másik, Twitteren közzétett bejegyzés szerint két vasúti kocsi is ég a tartályok közelében. Arról egyelőre nem tudni, mit szállítottak a szerelvények. 

  • Ég egy üzemanyagtartály a Krím-félszigeten, a Kercsi-szorosi híd egyik szakaszán – számolt be a TASzSz orosz állami hírügynökség Oleg Krjucskov, a félsziget vezetőjének Telegram-bejegyzése alapján.

    Az előzetes információk szerint egy üzemanyagtartály ég az egyik szakaszon. A hajóívek nem sérültek. Korai még az okokról és a következményekről beszélni. A tűz oltása folyamatban van

    – írta Krjucskov a Telegram-csatornáján.

    Az autópálya sajtószolgálata szerint a hídon a gépjárműforgalmat is felfüggesztették.

    A Kercsi-szoroson átmenetileg felfüggesztették a forgalmat, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium és a közúti szolgálat munkatársai dolgoznak a helyszínen, lokalizálták a tüzet

    – mondta a sajtószóvivő.

    Kercsben Szvjatoszlav Bruszakov, a város polgármestere azt közölte, azoknak az autóknak, amelyek nem tudnak áthaladni a krími hídon vízzel és mellékhelyiséggel ellátott parkolót szerveztek.

  • Magyarország területére október 7-én az ukrán–magyar határszakaszon 6416 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5810 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 189 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Európában növelni kellene a fegyvergyártást, hogy meg tudják védeni területeiket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt nyilatkozta, hogy Zelenszkij ezzel a kijelentésével azt erősíti meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges katonai hadművelete” helyes döntés volt – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    „Ez egy nagyon veszélyes kijelentés” – tette hozzá Peszkov.

    Zelenszkij korábban felszólította a tagállamokat, hogy növeljék a fegyver- és lőszergyártást Európában, hogy készen álljanak a térség védelmére.

    Mindannyian egy atomkatasztrófa szélén állunk a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása miatt. Szörnyű körülmények uralkodnak ott. A biztonság és a védelem területén együttműködést alakítottunk ki, és ezt csak fokozni kell. Növeljék a fegyver- és lőszerellátást az orosz invázió elleni védelem érdekében

    – jelentette ki az ukrán elnök.

  • Volodimir Zelenszkij azt állítja, nem szorgalmazta az Oroszország elleni csapásokat, csak rosszul fordították le egy korábbi megjegyzését. „Megelőző rúgásokat kell alkalmazni – mondta az ukrán elnök, aki ezzel a szankciókra utalt, nem pedig a támadásokra.

    Elkezdik felkészíteni a társadalmat. Ez nagyon veszélyes. Nem állnak készen arra, hogy megtegyék, hogy használják. De elkezdenek kommunikálni. Nem tudják, hogy használni fogják-e vagy sem. Szerintem veszélyes még beszélni is erről

    – üzente angolul Zelenszkij a kijevi elnöki palotából, ahol azt is tagadta, hogy egy csütörtöki online rendezvényen felszólított volna az Oroszország elleni csapásokra, mondván, hogy rosszul fordították le az ukránul használt szót – írja a BBC.

    Ezután a fordítás után ők (az oroszok) a maguk módján jártak el, ahogy nekik hasznos, és elkezdték más irányba átfordítani

    – mondta Zelenszkij.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok