Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Terrortámadást terveznek az oroszok?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Erős robbanás rázta meg Mikolajiv városát pénteken, helyi idő szerint délelőtt – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    Mikolajiv regionális katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Kim pénteken légiriadót jelentett be az egész régióban.

    Légitámadás! Az egész régióban 

    – írta a Telegram csatornáján

    Hozzátették: robbanások történtek pénteken Harkiv és Kijev térségében is, valamint Zaporizzsjában is észleltek támadásokat.

  • A Zvezdanews Telegram-oldalán tettek közzé egy videót, amelyen az látható, hogy az orosz elnök egy mesterlövészpuskával tüzel:

    A felvétel a Rjazanyi területen készült, amikor az orosz elnök egy olyan kiképzőközpontot tekintett meg, ahol jelenleg is zajlik a besorozott katonák képzése. A látogatásról egy hosszabb videó is készült. 

    A Sky News szerint Putyin és Szergej Sojgu védelmi miniszer megtekintették a besorozott katonák felszerelését. Az akció egy olyan propagandakampány része volt, amelynek az a célja, hogy elhitesse az oroszokkal, hogy a katonáik megfelelő felszerelést kapnak, és nincs hiány.

  • Az iráni külügyminisztérium pénteken bejelentette: nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Ukrajnába utazzanak, és arra szólította fel a már ott tartózkodó irániakat, hogy sürgősen hagyják el az országot.

    Az ukrajnai katonai helyzet romlása miatt minden iráni állampolgárnak határozottan azt tanácsoljuk, hogy ne utazzon Ukrajnába. Minden iráni állampolgárt, aki Ukrajnában él vagy ott tartózkodik, arra kérünk, hogy hagyja el az országot saját biztonsága érdekében

    – fogalmazott a tárca a közleményében az MTI szerint.

  • Meghalt a fronton az orosz Raiffeisen Bank informatikai szakértője, a 33 éves Timur Izmailov – aki elvileg mentességet élvezett volna a sorozás alól.

    A részleges mozgósítás bejelentésekor még azt közölte az orosz védelmi minisztérium, hogy a bankszektorban dolgozó informatikusok is mentesülnek a mozgósítás alól. Ennek ellenére mégis a frontra vitték a 33 éves férfit, aki a bank egyik legfontosabb IT-szakértője volt.

    A Meduza orosz portál szerint a férfi ügyvédje közölte azt, hogy Timur Izmailov október 7-én már a fronton volt, és október 13-án ágyútűzben életét vesztette.

    Hozzátette azt is: a férfi halála előtt többször is jelezték, hogy neki mentességet kellene élveznie a sorozás alól, de a védelmi minisztérium nem tett semmi érdemlegeset az ügyben. 

  • Kaja Kallas észt miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra érkezésekor különleges bíróság létrehozását sürgette az ukrajnai háborúban Oroszország által esetlegesen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására.

    Mindenképpen meg kell tárgyalnunk az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre adható jogi válaszok lehetőségét. Ilyen esetekkel csak külön törvényszék foglalkozhat

    – fogalmazott az észt kormányfő, majd hozzátette: a bíróság létrehozásában az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia.

    A tagállamok vezetői a kétnaposra tervezett uniós csúcs második munkanapján az EU külkapcsolatairól tárgyalnak, különös tekintettel Kínára.

  • A BFM TV francia tévécsatornán hirtelen megszakadt a kapcsolat Anne-Laure Banse tudósítóval, miután élő adásban közölte, hogy az ukrán fegyveres erők civil létesítményeket és kórházakat lőnek Herszonban – írta a Ria Novosztyi orosz híroldal. 

    A lap szerint amikor a tévécsatorna honlapjára szerkesztették az adást, ezt a részt kivágták.

    Emlékeztetnem kell önöket, hogy az Oroszország által szeptember végén annektált Herszon infrastruktúráját az ukrán erők rendszeresen lövik, beleértve a kórházakat is

    – mondta Bunce a média szerint, majd eltűnt a képernyőről. Később a műsorvezetők azt mondták, elvesztették a kapcsolatot az újságíróval, és áttértek a következő hír megtárgyalására. 

  • Az ukrán energetikai hálózat károsodása miatt előfordulhat, hogy az ország gáztartaléka nem lesz elegendő a téli hónapokra – idézte Jurij Vitrenkót, a Naftohaz vezetőjét a Korrespondent.

    Komoly gondok adódtak az energiaellátó szektorban, és valószínűleg ez télen is így marad. Ez pedig azt jelenti, hogy több gázra lesz szükségünk, tehát importra szorulunk

    – közölte Vitrenko.

    Az állami gázvállalat vezérigazgatója egy energetikai fórumon bejelentette, hogy Ukrajnának az október 20-ai adatok szerint 14,2 milliárd köbméter gáztartaléka van. Hozzátette: a gáztározók 100 százalékban készen állnak a fűtési szezonra. Vitrenko szerint normális esetben ez a mennyiség fedezné az ukrajnai igényeket, de az infrastruktúrát ért orosz bombázások miatt nagy valószínűséggel jelentős importra lesz szükség.

  • Október 21-ig körülbelül tízezer, Oroszországban mozgósított ember tért haza különböző okok miatt – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Andrej Kartapolov, az Állami Duma Védelmi Bizottságának elnöke pénteken. 

    A mai napig mintegy tízezer embert küldtek vissza országszerte különböző okok miatt

    – válaszolta Kartapolov a tévedésből mozgósítottakkal kapcsolatban. 

  • A déli, orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban az ukrán erők egy kompátkelőhelyet vettek célba rakétákkal csütörtök este, a támadásban négyen életüket vesztették – közölte Kirill Sztremouszov, a Moszkva által kinevezett regionális kormányzóhelyettes.

    Eközben javában zajlik a polgári lakosság – mintegy 50-60 ezer ember  áttelepítése a Dnyeper jobb partjáról a folyó keleti, bal partjára a várható ukrán offenzíva miatt. Sztremouszov szerint az ukrán alakulatok repeszlövedékeket használtak a belövések során, a támadások fő célja a folyami átkelő forgalmának leállítása volt. A tisztségviselő a Szolovjov Live televíziós csatornán azt mondta, hogy a helyzet a védelmi vonalon a Herszoni területen változatlan, az ukrán erők támadási kísérleteit visszaverték.

    Az orosz erők az elmúlt hetekben fokozták az Ukrajnára mért rakétacsapásokat, amelyek fő célpontjai elektromos létesítmények voltak.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár „nagyon világosan kifejtette álláspontját” az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatban, de ez nem állította le a Moszkvával folytatott párbeszédet – jelentette be az ENSZ egyik szóvivője csütörtökön, miután egy orosz figyelmeztetés szerint veszélybe kerülhet az ENSZ-tisztségviselőkkel folytatott együttműködés.

    Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese szerdán úgy fogalmazott: Moszkva átértékeli az együttműködést az ENSZ-főtitkárral, ha a világszervezet szakértőket küld Ukrajnába azoknak az Oroszország által bevetett drónoknak a kivizsgálására, amelyeket a nyugati hatalmak szerint Iránban gyártottak, és amelyek használatával Moszkva megszegte volna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) iráni szankciókra vonatkozó határozatát.

    Az ENSZ főtitkára nagyon világosan kifejtette álláspontját az ukrajnai háborúval és az orosz lépésekkel kapcsolatban. Ez azonban nem állította le az Orosz Föderációval folytatott folyamatos párbeszédet egy sor, a konfliktushoz kapcsolódó kérdésről, illetve ezenfelül minden egyéb témakörben, amellyel foglalkozunk

    – fogalmazott Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő egy sajtótájékoztatón az MTI szerint.

  • Légiriadót rendeltek el pénteken több ukrajnai régióban – számolt be az MTI az ukrán főváros hatóságainak Telegram-bejegyzései alapján péntek délelőtt. 

    A figyelmeztetés elsősorban Vinnicja, Dnyipro, Kijev, Kirovohrad, Mikolajiv, Poltava, Harkiv és Csernyihiv régiókban van érvényben. Emellett az ukrán közszolgálati televízió beszámolt arról, hogy robbanások voltak Zaporizzsja városban.

    Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere a Telegramon azt közölte, hogy robbanások történtek péntek reggel egy harkivi vállalat területén is, találat ért egy adminisztratív-üzemi épületet, amely megrongálódott.

  • Olaszországban őrizetbe vették egy orosz kormányzó fiát.

    A Krasznojarszki Határterület kormányzójának, Alekszandr Ussznak a fiát, Artyom Usszt azzal gyanúsítják, hogy

    tiltott hadieszközöket próbált beszerezni Oroszország számára.

    Úgy tudni, hogy többek közt olyan, a harci repülőgépekbe való mikrocsipeket és félvezetőket próbált meg beszerezni, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok által bevezetett szankciók értelmében tilos Oroszországba exportálni.

    Rajta kívül további négy orosz állampolgár lehet még érintett az ügyben. Az Egyesült Államok a kormányzó fiának kiadatását kérte, a New York állambeli brooklyni szövetségi bíróságon pedig már be is mutattak egy 12 vádpontot tartalmazó vádiratot ellenük.

    Alekszandr Ussz politikai indíttatású lépésnek nevezte fia őrizetbe vételét. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, akkor akár harminc év börtönbüntetést is kaphatnak – írja Szabad Európa.

  • A Daily Star brit napilap múlt pénteken indított élő közvetítést, amelyben azt vizsgálták, hogy az átlagosan tíznapos szavatossági idővel rendelkező jégsaláta túléli-e Liz Truss miniszterelnökségét.

    Mára már tudjuk, ki nyerte a megméretést, Dimitrij Medvegyev, volt orosz elnök pedig nem hagyta kommentár nélkül a britek konzervatív pártjának vereségét. 

    Gratulálok a salátának 

    – írta Twitteren Medvegyev, utalva az élő közvetítésre. 

  • Egy drón levideózta, amint két orosz katona kifoszt egy családi házat.

    A felvételen az látszik, hogy a katonák egy mosógépet cipelnek ki a járművükhöz, felpakolják, majd visszatérnek a házba és folytatják a fosztogatást. 

  • Az oroszok szerint az ukrán tüzérség csütörtök éjjel lebombázta az Antonovszkij hidat, amelyen a civilek evakuációja zajlik Herszonból.

    Az egyik herszoni ukrán lap szerint legalább hat robbanás történt a hídnál éjjel 11 órakor.

    A RIA Novosztyi azt írja, hogy legalább négy ember meghalt a csapásban. A hídon nemcsak a civileket evakuálják, hanem ott haladnak át a Herszonba tartó katonai szállítmányok is. 

  • Robbanások történtek Harkivban és Zaporizzsjában péntek reggel.

    Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy harkivi területen a robbanások előtt bő negyedórával rendelték el a légiriadót. Az eddigi információk szerint a támadás elsősorban Harkiv városát érte, azon belül is egy ipari negyedet találhattak el az oroszok. 

    A robbanásokról Ihor Terekov harkivi polgármester és Oleh Szinehubov, a harkivi terület kormányzója is beszámolt. A harkivi kormányzó azt írta, hogy legalább 5 ember megsérült a reggeli csapásban.

    Harkiv mellett Zaporizzsja városát is támadás érte, ott szintén egy ipari negyedben történt robbanás.

  • A Fehér Ház megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint iráni katonák is a frontvonalon segíthetik az oroszokat az ukrajnai háborúban.

    Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az oroszok iráni gyártmányú drónokat is használnak. A napokban azonban az is felvetődött, hogy ebben közvetlenül segítik őket Ukrajnában tartózkodó iráni katonák is.

    A Fehér Ház csütörtök este közölte, hogy értesülésük szerint ez valóban így van, az iráni katonák „közvetlenül részt vesznek” a konfliktusban azáltal, hogy támogatják a dróncsapások végrehajtásában az oroszokat. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy Irán „viszonylag kevés” embert küldött ugyan a Krím félszigetre, de ők tényleg a fronton segítik az oroszokat.

    Úgy értesültünk, hogy az irániak kiképzőtiszteket és technikai támogatást küldtek a Krímbe, de a drónokat az oroszok irányítják

    – fejtette ki John Kirby (a brit hírszerzés ezzel összefüggésben úgy értesült, hogy a katonák többsége az Iráni Forradalmi Gárdához tartozik). 

    Az amerikai szóvivő hozzátette azt is: az amerikai kormányzat emiatt megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy tudnak-e újabb szankciókat kivetni Iránra, vagy meg tudják-e nehezíteni valahogy azt, hogy drónokat küldjenek az oroszoknak.

  • Azzal, hogy az Egyesült Államok meggyőzi Ukrajnát katonai erejéről, megakadályozza a béketárgyalásokat Moszkvával, és ez hatalmas tragédia – fogalmazott Hennagyij Hatilov, Oroszország genfi ENSZ-képviselője a Ria Novosztyi szerint. 

    Az Egyesült Államok meggyőzte a kijevi vezetést arról, hogy Ukrajna legyőzheti Oroszországot a csatatéren. Hatalmas tragédia ez országaink számára, hiszen így egyre többen halnak meg értelmetlenül, amíg Washington tárgyalóasztalhoz nem rendeli Kijevet

    – mondta Hatilov. 

  • Amennyiben Vlagyimir Putyin úgy dönt, hogy személyesen vesz részt a G20-csúcson, Indonézia kész találkozót szervezni Joe Biden amerikai elnökkel – mondta Jose Antonio Morato Tavares indonéz moszkvai nagykövet a Ria Novosztyinak adott interjújában.

    Ezt a kambodzsai konfliktus idején is megtette Indonézia és informális találkozót szervezett Jakartában Vietnám és Kambodzsa vezetői között. Nem ígérjük, hogy azonnal megold valamit, de elősegítheti a megbeszélések előrehaladását 

    – fogalmazott a diplomata. 

  • Magyarország területére 2022. október 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 5641 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5279 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 182 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. október 20-án 30 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Két orosz fegyverraktárt semmisítettek meg az ukrán fegyveres erők október 20-án Buzkánál, a támadás következtében csaknem harminc orosz katona meghalt – számolt be az ukrán déli parancsnokság péntek hajnalban. 

    Az ellenség veszteségei: 28 rakétavető, 2 Msta–S típusú önjáró tüzérrendszer, egy aknavető, egy gyalogsági harcjármű és egy harckocsi, valamint két gyalogsági harcjármű és egyéb gépjárművek sérültek meg. Megsemmisítettek egy ellenséges ellenőrző pontot Borozenszkij térségében. Felrobbantottak két raktárt lőszerrel. A további eredményeket még vizsgálják

    – jelentette a parancsnokság az Unian ukrán hírügynökség szerint. 

  • Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke meglátogatta a rjazanyi régióban található orosz tartalékosok kiképzőtáborát – számolt be október 21-én a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    A gyakorlótéren Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter tartott beszámolót az elnöknek a mozgósított polgárok különböző harcterületeken végzett kiképzéséről. Hozzátették: Putyin egy többfunkciós lövészkomplexumban is látogatást tett, ahol megfigyelte, hogyan gyakorolják a lövészetet a mozgósított katonák. 

  • Köszöntünk mindenkit!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre tudósításunk itt érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok