Index Vakbarát Hírportál

Rishi Sunak miniszterelnök akar lenni, nem kér Boris Johnson ajánlatából

2022. október 23., vasárnap 08:24

Vasárnap délelőtt hivatalossá vált, hogy az előző választások vesztese, Rishi Sunak ismét indul a miniszterelnöki pozícióért, egyes találgatások ellenére viszont Boris Johnson nélkül, ugyanis a két politikus nem tudott egymással megegyezni.

Liz Truss csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, valamint lemond miniszterelnöki tisztségéről is, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Hivatalosan még a volt miniszterelnök, Boris Johnson és a korábbi pénzügyminiszter, Rishi Sunak sem jelentette be, hogy indulna a Liz Truss helyéért folyó miniszterelnöki versenyben. Ahhoz, hogy a miniszterelnök-jelöltek elindulhassanak a szavazáson, legalább 100 konzervatív képviselő támogatására van szükségük.

Mint ismert, Rishi Sunak szombatra összegyűjtötte a minimálisan szükséges frakciótámogatást ahhoz, hogy jelöltként indulhasson a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében, Boris Johnson szövetségesei szerint pedig már ő is rendelkezik az induláshoz szükséges támogatóval.

Alkut köthetett a két legnagyobb esélyes

A Sky News értesülései szerint mindössze 56 képviselő erősítette meg, hogy támogatná Johnson kampányát, hogy másodszor is miniszterelnök lehessen. 

Sunak egyik támogatója, Richard Holden határozottan tagadja, hogy Boris Johnsonnak meglenne a száz támogatója, szerinte az állítólagos támogatók nem léteznek. Az Egyesült Királyság nemzetközi kereskedelemért felelős minisztere, Kemi Badenoch is támogatásáról biztosította Rishi Sunakot, aki elismerte, hogy korábban Johnsont támogatta, de elmondta, hogy „a toryk nem népszerűségi versenyt szerveznek és a párt nem a személyes ambíciók eszköze.”

Korábban a miniszterelnöki posztért folyó versenyben Badenoch és Sunak ellenfelek voltak, amiről előbbi a következőket mondta: 

Nekünk is voltak nézeteltéréseink, hiszen korábban egymással versengtünk ugyanezért a posztért

– mondta el Badenoch, aki kiemelte, hogy Sunak komoly figyelmet fordított az inflációra és a felesleges, pazarló kiadások visszaszorítására.

A volt külügyminiszter, Dominic Raab szerint elképzelhetetlen, hogy Johnson újra miniszterelnök legyen, és reméli, hogy Sunak indul a miniszterelnöki pozícióért, ugyanis szerinte ő az egyik legnagyobb esélyes a mezőnyben.

Egyes jelentések viszont arról szólnak, hogy Johnson és Sunak éjszakába nyúló tárgyalásokat folytattak, amelyekből a nemzetközi sajtó azt szűri le, hogy szövetségre léphet a két jelölt.

A jelenlegi választások gyorsított eljárással zajlanak Liz Truss csütörtöki lemondását követően, így a szavazólapra való jelölés hétfő délután kettőkör zárul le. Ha mindhárom jelölt eléri a 100 támogatót, akkor képviselői szavazásra fog sor kerülni, a két győztest pedig a párttagok elé terjesztik.

FRISSÍTÉS:

Sunak újra próbálkozik

A Sky News legfrissebb értesülései szerint Rishi Sunak hat héttel azután, hogy Liz Truss legyőzte őt, bejelentette, ismét harca száll a miniszterelnöki pozícióért. A volt pénzügyminiszter néhány hónapon belül ismét jelöltette magát, miután Truss mindössze 45 nappal megválasztása után távozott a Konzervatív Párt éléről, ezzel együtt pedig lemondott miniszterelnöki tisztségéről.

Sunak ezzel csatlakozott az eddigi egyetlen biztos részt vevőhöz, Penny Mordaunthoz, aki 23 támogató bizalmát élvezi idáig. Jelöltségét bejelentő Twitter-bejegyzésében azt mondta, hogy az Egyesült Királyság komoly gazdasági válsággal néz szembe. Mint írta,

Pártunk mostani döntése fogja meghatározni, hogy a következő generációnak jobb lehetőségei lesznek-e, mint az előzőnek.

„Ezért indulok, hogy én legyek az Önök következő miniszterelnöke és a Konzervatív Párt vezetője. Rendbe akarom hozni a gazdaságunkat, egyesíteni a pártunkat és eredményeket akarok elérni az országunk számára” – tette hozzá Sunak.

Sunak és Johnson nem jutott dűlőre 

A Daily Mail információi szerint a késő éjszakába nyúló tárgyalás Rishi Sunak és Boris Johnson között végül megállapodás nélkül fejeződött be. Egy ma reggeli sajtótájékoztatón a két politikus azt mondta, hiába a három órás beszélgetés, nem tudtak megegyezni egymással.

Rovatok