Index Vakbarát Hírportál

Ismét német politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra

2022. október 23., vasárnap 12:04

Német politikusokból álló delegáció érkezett vasárnap Tajvanra, egy hónap alatt másodjára.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tagja, Peter Heidt vezette hattagú küldöttséget a repülőtéren Caj Jing-ven tajvani elnök, valamint a sziget külügyminiszter-helyettese, Ming Jen-caj fogadta – írja az MTI.

Heidt leszögezte, a látogatással a demokratikus országok iránti támogatást szeretnék jelezni, s aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking „akár erővel is annektálná Tajvant”.

Kína fenyegető gesztusai nem tarthatnak vissza attól, hogy meglátogassuk és támogassuk Tajvant, mely osztozik a demokrácia és szabadság iránti elkötelezettségünkben

– fogalmazott Heidt. Legutóbb október 2-án érkeztek német képviselők a szigetre, a Klaus-Peter Willsch vezette küldöttség találkozott Caj Ing-ven elnökkel, Laj Csing-te alelnökkel, Ju Szi-kun házelnökkel, Joseph Vu külügyminiszterrel, tajvani törvényhozókkal, valamint biztonsággal foglalkozó intézmények képviselőivel is.

Ez a többpárti delegáció volt a második jelentősebb európai delegáció, amely Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatása óta felkereste a szigetet. Francia képviselők szeptember elején utaztak Tajvanra.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Pelosi látogatása óta a kínai hadsereg egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Rovatok