Index Vakbarát Hírportál

A bizalmat ki kell érdemelni – először szólt nemzetéhez Rishi Sunak brit miniszterelnök

2022. október 25., kedd 13:42

Rishi Sunak frissen kinevezett brit miniszterelnök a Downing Street 10., vagyis a miniszterelnöki hivatal kapuja előtt mondta el első, a nemzethez intézett beszédét.

Rishi Sunak azzal kezdte beszédét, hogy elfogadta III. Károly király meghívását az új kormány megalakítására. A tegnapi televíziós beszédéhez hasonlóan a miniszterelnök megszólalását azzal kezdte, hogy tisztelgett elődje, Liz Truss előtt.

Helyénvaló elmagyaráznom, hogy miért állok itt mint az önök új miniszterelnöke. Jelenleg országunk mély gazdasági válsággal néz szembe. A koronavírus utóhatásai még mindig érződnek

− mondta.

Elmondása szerint tisztelettel adózik Liz Truss előtt, mondván, hogy nem tévedett, amikor javítani akarta az ország gazdasági növekedését, ami nemes cél. Csodálta, hogy nyughatatlanul igyekezett változást elérni, de „néhány hibát elkövetett”.

Nem akarattal vagy rossz szándékból, épp ellenkezőleg. De ezek mégis hibák voltak

− fogalmazott. 

Azonnal megkezdi a munkát

Sunak úgy folytatta, hogy azért választották meg a Konzervatív Párt vezetőjének és miniszterelnöknek, hogy kijavítsa elődje hibáit.

Ezt a munkát pedig azonnal megkezdjük

− közölte. A miniszterelnök elmondta, hogy pénzügyminisztersége idején mindent megtett, amit csak tudott, hogy „megvédje az embereket és a vállalkozásokat”, olyan programokkal, mint például a szabadságolások. Állítása szerint ugyanilyen együttérzéssel fog hozzáállni a ma előtte álló kihívásokhoz is, és nem hagy a következő generációra „olyan adósságot, amelyet mi magunk nem tudtunk kifizetni”.

Nem szavakkal, hanem tettekkel fogom egyesíteni az országot. Napról napra ezért fogok dolgozni

− mondta el.

A bizalmat ki kell érdemelni

Sunak szerint kormánya minden szinten tisztességes, szakszerű és elszámoltatható lesz. „A bizalmat ki kell érdemelni, és én ki fogom érdemelni az önökét” − mondta. Szavai szerint mindig hálás lesz Boris Johnsonnak miniszterelnökként elért „hihetetlen eredményeiért”, és nagyra tartja melegszívűségét és nagylelkűségét.

Hozzáteszi, tudja, hogy a Konzervatív Párt által 2019-ben megszerzett mandátum nem egyetlen személy kizárólagos tulajdona, hanem „ez a mandátum mindannyiunké és mindannyiunkat összeköt”. Ígéretei szerint megerősíti a Népegészségügyi Központot, javítani fogja az iskolarendszert, a közbiztonságot, a határellenőrzést, a környezetvédelmet, a hadsereg támogatását és az esélyegyenlőséget.

Elmondása szerint megérti, milyen nehéz ez a pillanat a koronavírus és az ukrajnai háború miatt fizetett ár miatt.

Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz a helyzet

− mondja.

Az ország igényeit a politika fölé fogja helyezni

Az új miniszterelnök azt mondja, tisztában van azzal, hogy az utóbbi idők történései után még sokat kell tennie a bizalom helyreállításáért. „Nem ijedek meg” − jelentette ki, hozzátéve, hogy tisztában van a magas tisztséggel járó nyomással, és reméli, hogy meg tud felelni annak követelményeinek.

Sunak azt mondja, készen áll arra, hogy a jövőbe vezesse az országot, és az állampolgárok igényeit a politika fölé helyezze, hozzátéve, hogy olyan kormányt szeretne felépíteni, amelyben pártja legjobbjai foglalnak helyet.

Együtt hihetetlen dolgokat érhetünk el

− zárta beszédjét Rishi Sunak. 

(Borítókép: Rishi Sunak 2022. október 25-én. Fotó: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok