Index Vakbarát Hírportál

Teljes katonai készültségben áll Dél-Korea

2022. október 28., péntek 21:28

Észak-Korea pénteken két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjairól – közölte a dél-koreai hadsereg, miközben az ország befejezte a csaknem kéthetes hadgyakorlatát az Egyesült Államokkal.

A rakétákat az északi Gangwon tartomány Tongcheon körzetéből lőtték ki – közölte a déli vezérkari főnökök feje (JCS), négy nappal azután, hogy a két ország figyelmeztető lövéseket adott le egymás irányába.

A hadseregünk teljes készenlétben áll 

– írja a JCS közleménye, hozzátéve, hogy Dél-Korea fokozta a biztonsági intézkedéseket, miközben szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal. Az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnoksága szerint a rakétakilövések nem jelentettek közvetlen veszélyt az Egyesült Államokra vagy a szövetségeseikre – írja a Reuters

Mindazonáltal „szót emelnek az észak-koreai tömegpusztító fegyverek és rakétaprogramok fenyegető és destabilizáló hatása ellen”. Az eset után telefonon egyeztetett egymással Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán nukleáris követsége, és megegyeztek abban, hogy a rakétakilövés a provokáció mellett az ENSZ biztonsági Tanácsa által meghatározott szabályok megsértésének is minősül – közölte a dél-koreai külügyminisztérium. 

Észak-Korea ehhez hasonló akciói csak azt fogják elérni, hogy mind a térségben, mind pedig külföldön felerősödik a biztonsági együttműködés

– áll a külügyminisztérium közleményében. Dél-Korea pénteken fejezte be a 12 napos hadgyakorlatát, amelyben amerikai csapatok is részt vettek. Hétfőn közel 240 dél-koreai és amerikai harci repülőgép kezdi meg a Vigilant Storm névre keresztelt közös, nagyszabású hadgyakorlatát. 

Rovatok